dinsdag 21 oktober 2008

Internationale marathon


C’an Pastilla – Zondagmorgen om negen uur ging in Palma de vijfde editie van de ‘Marathon de Palma de Mallorca’ van start. Onder gewone omstandigheden ben ik al niet jaloers op de mannen en vrouwen die de ruim veertig kilmeter hardlopend overbruggen, maar nu ontwikkelde zich bij mij zowaar zelfs een gevoel van medelijden met de lopers. Toen de atleten eenmaal in ons dorp waren gearriveerd, liep de thermometer immers al aardig op. Uiteindelijk zou het zondag dertig graden Celsius worden. Een prachtige dag om naar de langs snellende vrouwen en mannen te kijken. Aan dit eerste lustrum van de marathon deden ruim zesduizend mensen mee. Ze kwamen overal vandaag.

De lopers kregen onderweg water en sportdrank.

De meeste kwamen uit Duitsland, maar ik zag ook hardlopers uit Engeland, Oostenrijk, Polen, Frankrijk, Italië, Amerika, Nederland en natuurlijk Spanje. Al waren de Duitsers veruit in de meerderheid. Er waren zelfs meer Duitsers dan Spanjaarden. We keken eerst even bij de ravitaillering. Hier kregen de lopers sportdrankjes en water. Ze hadden het hard nodig. Gelukkig was de sponsor van het evenement niet karig, want ook wij konden ons laven aan de frisse drankjes. Later verplaatsen we naar een plekje aan het strand voor ons hotel.

Corien moedigt vanaf haar hoge positie de lopers en begeleiders aan.

De lopers – toen inmiddels op de terugweg naar Palma – liepen hier over een houten plankier op het strand. We bleven hier tot lunchtijd. Langer konden we ons niet vrijmaken, want lunch is op Mallorca een serieuze zaak waar we niet lichtzinnig mee omspringen. We namen er dus weer ruimschoots de tijd voor. Na de maaltijd reden we naar Palma. De wedstrijdlopers waren daar natuurlijk al lang binnen, maar de recreanten waren nog lang niet allemaal gearriveerd. De laatste twee waren een echtpaar uit België. Zij liepen de halve marathon en kwamen na zes uur en zeven minuten enigszins wankel over de eindstreep.

Corien bewondert de medaille van Siobhan.

Ze kregen wel een ovationeel applaus van het publiek. Wij zagen het vanaf het terras gebeuren en hieven ons glas naar deze helden. Later spraken we met wat Britse loopsters. Een van hen, Siobhan, had de halve marathon gelopen en daar twee uur en 13 minuten overgedaan. Ze toonde Corien trots haar medaille. Bij de heren werd de marathon gewonnen door de Spanjaard Miguel Capó Soller. Hij deed het in 2 uur, 28 minuten en 28 seconden. Tweede werd de Amerikaan Brian Godsey. Bij de vrouwen won de Duitse Svenja Gayk. Zij legde de marathon af in 3 uur, 4 minuten en 5 seconden. De tweede vrouw, Monika Turra, kwam ook uit Duitsland. Ik vind het bij deze temperatuur een uitzonderlijke prestatie. Bovendien zorgden ze ook nog eens voor een leuke dag. Niet alleen voor de sporters, maar zeker ook voor ons.

Geen opmerkingen: