donderdag 30 oktober 2008

Slot met mooie uitzicht


Palma – Castell de Bellver (Bellver is Catalaans voor ‘schoonzicht’) maakt zijn naam helemaal waar. Vanaf het kasteel heb je een magnifiek uitzicht over de ‘parel van de Middellandse Zee’ en de zee zelf. We reden tot vlakbij het kasteel, maar moesten via de straten en de tuinen van de voormalige villawijk El Terreno toch nog aardig wat klimmen om op het kasteel te komen dat hoog boven de stad uittorent.


Het kasteel is een prachtig voorbeeld van gotische militaire bouwkunst. In Palma beweert men dat het de enige geheel ronde vesting van Europa is. Het slot heeft vier ronde torens, waarvan er één door middel van een stenen brug met het hoofdgebouw is verbonden. Het ronde vestigingsgebouw – ze noemen het hoofdgebouw hier Torre de l'Homenatge- is omgeven door wallen en grachten.


Het kasteel heeft heel wat functies gekend. Het was ooit de zomerresidentie van de koning van Mallorca en in de achttiende eeuw deed het dienst als gevangenis. In de negentiende eeuw werden de munten van Mallorca hier geslagen. Nu is er een museum in gevestigd.


Via een stenen trap kom je op een omgang met ronde bogen. Hier zijn ook een aantal ruimtes ingericht en is een ingerichte keuken te bewonderen. Corien & ik genoten uitgebreid van het prachtige uitzicht. We zagen vanaf het kasteel ons hotel aan de andere kant van Palma liggen. Vanaf deze hoogte zagen we pas hoe geweldig veel boten hier in de haven liggen. Niet alleen kleine vissersboten en grote luxe jachten, maar ook kolossale cruiseboten.

Geen opmerkingen: