zondag 4 november 2007

Vroeg carnaval in Helmond


Helmond – Wanneer er in Helmond iets wordt georganiseerd op het gebied van carnaval of aanverwante zaken zijn steeds dezelfde mensen actief. Met andere woorden wanneer er plezier wordt gemaakt zijn voor en achter de schermen steeds de gezichten van Adrie, Monique, Martijn en Paul te vinden. Dat was ook het geval met het blaasfestijn rond ’t Havenplein dat onlangs plaats vond in Helmond. Paul was actief in zijn Blue Band en in de organisatie van het festijn en Monique begeleidde een van de kapellen.

In de Veestraat gebruikte winnaar de Hofbende de bankjes als podium.FOTO:AD

Van Ad – die voor de foto’s zorgde – vernam ik dat het één groot feest was op het Havenplein waar in een grote tent de kapellen elkaar afwisselende. Hoewel de bezoekers niet verkleed waren, deed alles toch erg veel denken aan carnaval. De deelnemers zagen er in ieder geval bont genoeg uit. Carnaval begint volgend jaar vroeg. Reeds op 2 februari barst het los. Maar voor Helmonders is dat kennelijk nog niet vroeg genoeg. Op het Havenplein kunnen ze nauwelijks wachten. Daar zorgden maar liefst 24 blaaskapellen voor een plezierige opwarmer voor het volksfeest van volgend jaar februari. Ook elders in de binnenstad van de Brabantse plaats was het feest want de orkesten ‘dweilden’ steeds naar een van de vier vaste podia en creëerden onderweg ook nogal wat losse speelplekken.

Als er wat te organiseren valt, doet Monique mee. Of het nu om Sinterklaas gaat of Carnaval, zij is actief betrokken. Hier is ze aan het werk met de begeleiding van een kapel. FOTO:AD

Ad vertelde dat er niet alleen Brabantse orkesten aan het carnavaleske blaasfestijn deelnamen. Hij zag ook ‘De Stumpers’ uit Dordrecht en ‘NouEn’ uit Nieuwegijn. Hij was vooral onder de indruk van ‘de Keietoeters’ uit Noordwijkerhout
En toch is alles niet alleen voor de leut. Er was een echt jury om de verrichtingen van de orkesten te beoordelen. De Hofbende had het volgens de jury het beste gedaan dit jaar. Zij kregen de hoofdprijs: D’n gouwen Hellemonder. Dat is het bij elke Helmonder bekende beeldje van een tevreden plaatsgenoot met een kat op zijn schouder.

Geen opmerkingen: