vrijdag 23 november 2007

In het hart van Engeland

Bourton-on-the-Water – Het dorpje Bourton-on-the-Water wordt door de mensen van reisbureaus graag omschreven als het Venetië van de Cotswold. Het heeft die naam gekregen vanwege het riviertje Windrush dat dwars door het dorp loopt.
Het riviertje Windrush loopt dwars door het dorp Bourton-on-the-Water.
Het riviertje met de stenen bruggetjes daarover ziet er prachtig uit, maar om aan Venetië te doen denken is meer water nodig. Voor mij is het dorpje in the Cotwolds een typisch plaatsje in het hart van Engeland. Miss Marple zou hier kunnen wonen. De cottages staan er soms al zo’n driehonderd jaar. De bouwstijl van de huizen met de stijlen stenen daken met de dakkapelletjes is heel typerend voor dit gebied. Er is bijna uitsluitend gebruik gemaakt warme gele Cotswold stenen. Bij verkiezingen is het meermalen gekozen tot ‘ one of the prettiest villages in England’. En dat is een omschrijving die ik wel helemaal begrijp. Veel toeristen doen dan ook niet veel anders dan wat door het dorpje rondslenteren en foto’s nemen. Voor ons is dat ook meer dan voldoende.
Het beroemde autootje Brum woont hier.
Er is wel een miniatuurdorpje en een automuseum, maar wij zijn daar de types niet voor. Het is bovendien verrukkelijk herfstweer. Dan zijn we graag buiten. Dat zou anders zijn als we hier rondliepen met de kleinkinderen. Het automuseum is namelijk ook het tehuis van het beroemde autootje Brum. Het karretje beleeft zijn tv-avonturen in Birmingham, maar woont hier. We hebben even een blik naar binnen geworpen, maar het daar bij gelaten.

Geen opmerkingen: