maandag 12 november 2007

Delfts Blauw talent


Delft – Delft staat over de hele wereld bekend om zijn Delfts Blauw aardewerk. In het buitenland noemen ze het Delft Ware. Het wordt in onze stad vervaardigd in de Koninklijke Porceleyne Fles. Al vele jaren houdt deze aardewerkfabriek op een zaterdag in november een Open Dag. Dit jaar was dat op 10 november. Veel inwoners van de stad nemen deze gelegenheid te baat om aan familie, vrienden of bekenden iets te laten zien van de achtergrond van het wereldberoemde aardewerk. Toen Saskia & Sander dan ook zeiden dat ze een weekendje wilden komen logeren, wezen we meteen op deze kans.

Tijdens een demonstratie ziet het er eenvoudig uit.

Het leek ons een mooie gelegenheid om samen met hen en de kleinkinderen een bezoek te brengen aan de beroemde fabriek waar het bekende en geliefde aardewerk wordt vervaardig. Het werd een leuke dag en niet alleen voor Nienke, Dieuwertje en Emma, maar ook voor de volwassenen, want er was op van alles te zien en te doen voor jong en oud. Verspreid over de dag waren er rondleidingen waar aan de bezoekers werd getoond hoe het tinglazuur aardewerk met blauwe decoratie wordt vervaardigd. Beroemd zijn vooral de tegels, vazen en het serviesgoed. Maar je kon op de Open Dag meer dan alleen maar kijken en luisteren. Je mocht zelf ook een tegeltje, vaasje of figuurtje beschilderen. Je mocht daarna je beschilderde aardewerk achterlaten in de fabriek en een dag of tien later mag je dan je Delfts Blauw gebakken voorwerp weer ophalen.

Nienke, Dieuwertje en Emma tijdens de workshop.

Terwijl Corien met Sander & Saskia (en Abel) de rondleiding deden, ging ik met de drie meiden naar de workshop. Ze kozen alle drie een andere stukje aardewerk om te beschilderen. Nienke nam een boerinnetje, Dieuwertje koos een huisje en Emma wilde een klompje. Nadat een van de medewerkers aan de kinderen had uitgelegd hoe de blauwe decoratie tot stand komt, gingen de meisjes aan de slag. Dat bleek nog niet zo eenvoudig. Je schildert niet met blauwe, maar met zwarte verf. Heel donkerzwart wordt heel donkerblauw en lichtgrijs wordt lichtblauw. Het beschilderen ging de kinderen uiteindelijk toch prima af. Emma schilderde haar klompje bijna egaal zwart en krijgt dus een bijna egaal Delfts Blauw klompje. Dieuwertje bracht op haar huisje al wat meer details aan en Nienke deed haar best om een genuanceerd en gedetailleerd boerinnetje te verven.

Nienke maakte een Delfts Blauw boerinnetje.

Over een dag of tien zal ik de resultaten op halen. En niet alleen van de kinderen. Toen de volwassenen terugkwamen van de rondleiding zijn we met z’n allen voor koffie en chocolademelk naar de Brasserie gegaan.Alleen Saskia bleef achter op de workshop en maakte een schaal met een afbeelding van een tulp. Toen ik die schaal zag, werd duidelijk van wie de kinderen het schildertalent hebben.
Ze maken er duidelijk geen Delfts Blauw potje van.

Geen opmerkingen: