maandag 19 november 2007

Vooral ontspannen reageren


Delft – Jezus woonde in Kapernaüm. Mensen met een christelijke achtergrond weten dat. Toch heb je daar niet zo gemakkelijk een beeld bij. Dat lukt beter als je door de straten van het stadje loopt en een bezoekje brengt aan het meer van Galilea daar vlakbij waar Jezus en zijn mannen als visser hun brood verdienden. Onlangs reisden Nella & Martien samen met hun (schoon)ouders door het Heilige Land. Een uitgebreid fotoverslag van die reis vind je op hun eigen fotosite. Klik daarvoor hier.

Nella, haar moeder en vader en Martien.
Nella, haar ouders en Martien, originele foto van Martien & Nella

Ze reisden door Israël en bezochten de plekken met de bekend klinkende namen. Vooral reizigers met een christelijke achtergrond denken onvermijdelijk als je door dit land trekt aan de bekende bijbelverhalen. Bij hun foto van het meer van Galilea denk ik aan het verhaal over de wonderbaarlijke vermenigvuldiging. Jezus voedde hier vijfduizend mensen met vijf broden en twee vissen. Maar als je hier bent, zijn het vaak niet de wonderen, maar de meer alledaagse dingen die hier tot leven komen. Jezus moest als inwoner van Kapernaüm natuurlijk gewoon belasting betalen. Dat was op een gegeven moment niet gebeurd. Vergeten of zo? De belasting-inners kwamen dus even langs bij Petrus om te vragen waar het geld bleef. Kennelijk had Petrus ook toen al de leiding. De visser weet met de situatie niet zo goed raad en vraagt aan zijn baas wat ze moeten doen. Ik zie dat voor me. Een zenuwachtige Petrus die van zijn ene op zijn andere been staat te wippen. Hoe gaan we dat oplossen? Het antwoord van Jezus zal hem vast niet veel rustiger hebben gemaakt. Hij krijgt namelijk een nogal uitdagende wedervraag: “Wie betaalt er nu belasting?” Ik zie Petrus hopeloos om zich heen kijken en zijn schouders ophalen. Dus vraagt Jezus:”Zouden ze hun kinderen ook belasting laten betalen of mogen wij dat alleen maar doen?” Ik denk dat Petrus steeds nerveuzer is geworden. Uiteindelijk zegt Jezus dan: “Relax man. Rustig aan. Neem al die baasjes niet al te serieus. Ga lekker vissen. De eerste de beste vis levert al genoeg geld op om te betalen voor ons samen”.

Het meer van Galilea.
Het meer van Galilea, originele foto van Martien & Nella

Lees het maar na. Het staat er heus in Matheus 17:27
“Maar laten we hen niet voor het hoofd stoten, ga naar het meer, werp daar je hengel uit en haal de vis die het eerste bijt van de haak. Als je zijn bek opent, zul je een vierdrachmenstuk vinden. Neem het mee en betaal voor ons allebei”. Eigelijk zegt Jezus dus dat we vooral ontspannen moeten reageren op de autoriteiten. We houden ons wel aan de regels, maar belasting betalen we terloops. Kijk daar was ik in de kerk nooit opgekomen. Daarvoor moet je gewoon aan de rand van het meer van Galilea staan.

Geen opmerkingen: