dinsdag 6 november 2007

Allerheiligen


Poulseur – Het is donderdag 1 november. ’s Morgens is het fris, maar als we om tien uur naar Aywaile rijden, schijnt de zon al weer volop. Het belooft ’s middags weer lekker warm te zijn. Het is stil op straat in dit kleine dorp in de Ardennen. Pas als we de kerk passeren zien we leven. Op het parkeerterrein voor de kerk is een bloemenmarkt. Het is druk bij de bloemenstallen. De mensen sjouwen met grote planten. Chrysanten en asters. Bloedrood, geel en paars zijn de belangrijkste kleuren. Ik zie hele gezinnen met de planten sjouwen, ouders, kinderen en kleinkinderen. Het is vandaag het enige leven in het dorp.

Bloemenmarkt voor de kerk.

We rijden verder. Als we bij de supermarkt arriveren, blijkt die gesloten. Nu pas valt ons op dat alle winkels zijn gesloten. Corien spreekt een echtpaar aan. De twee dragen allebei een groot oranjebruin boeket asters. Ze vertellen Corien dat het vandaag Allerheiligen is. In heel België trekken de mensen dan naar hun geboortestreek om de graven van ouders, opa’s en oma’s van bloemen te voorzien.
”U kunt vandaag alleen terecht in een restaurant of café”, legt het stel, zelf kennelijk ook op weg naar de begraafplaats, uit. Achter hen loopt een jonge weduwe met een grote gele struik Chrysanten. Met betraande ogen passeert ze ons op weg naar de laatste rustplaats van haar man op de begraafplaats naast de kerk. Terwijl ik haar nastaar, hoor ik de man uitleggen dat Allerheiligen een officiële Christelijke feestdag is in België en dat iedereen vrij is.

Allerheiligen in de Ardennen.

“Alleen restaurant en cafés doen goede zaken, want na het bezoek aan de begraafplaats gaat veel mensen daar naar toe”, voegt hij aan zijn verhaal toe. Els, Corien & ik lopen eerst over de bloemenmarkt en de begraafplaats en zoeken dan ook ergens een plekje voor een koffie. We horen daar van een jonge vrouw aan het tafeltje naast ons dat Allerheiligen niet alleen een vrije dag is in België, maar ook in Frankrijk en delen van Duitsland. In Nederland werd deze vrije dag afgeschaft in de jaren 1960. De katholieken in ons land zijn niet meer zulke kerkgangers. De dag na Allerheiligen heet Allerzielen en deze gedenkdag leeft in ons land nog wel.

 Allerheiligen is een vrije dag in België, Frankrijk en delen van Duitsland.

Toch heb ik de indruk dat Halloween meer leeft. Dat feest heeft overigens alles te maken met Allerheiligen en Allerzielen. De voorbereiding voor de christelijke feesten vond plaats op de dag voor Allerheiligen. In het Engels heette dat all hallows eve. Dat werd verbasterd tot Halloween. Tijdens de reformatie in de zestiende eeuw werden Allerheiligen en Allerzielen afgeschaft, maar Halloween leefde in Engeland en Ierland voort als werelds feest. Een van de gebruiken was dat kinderen met lichtjes langs de deuren trokken en om lekkers vroegen. Halloween is in Amerika uitgegroeid van een kinderfeest tot een soort carnaval waarbij de deelnemers zich verkleden als geesten of heksen. Ook in België wordt het gevierd.

Geen opmerkingen: