zondag 25 november 2007

High Five for Santa


Coventry – Sinterklaas is niet alleen een goedheiligman, hij is een heilig man die met respect dient worden benaderd. Zodra Sinterklaas de huiskamer binnenschrijdt, wordt hem de beste stoel aangeboden. Hij krijgt ook onmiddellijk een heerlijke kop dampende koffie aangeboden met een handje pepernoten. Later aangevuld met een koel glaasje jonge jenever. Sint Nicolaas verdient respect van iedereen, jong en oud. Wij zouden het niet in ons hoofd halen om een 20-jarige student bouwkunde in een sinterklaaspak te hijsen om hem daarna foldertjes te laten uitdelen voor de Sinterklaasmarkt van de lokale vrouwenvereniging van de kerk. De verschijning van een jeugdige foldertjes uitdelende sint op straat zou het geloof van de kinderen in de kindervriend uit Spanje diep schaden. Met de Britse Santa Claus ligt dat kennelijk geheel anders. We hebben van de week nogal wat kerstmannen gezien. Sommige zagen er opmerkelijk jeugdig uit. Ze deelden foldertjes uit voor hamburgerzaken, kerstmarkten en goede doelen, of lieten zich op een slee fotograferen met de koters van klanten.

 Santa Claus probeert Corien over te halen om een bezoekje te brengen aan de Christmas Fair van de Methodist Church.

Zaterdag troffen we in Coventry Jeffrey. Hij is een 19-jarige leerling-kapper die zijn vrije zaterdag belangeloos opgaf voor zijn kerk. Hij deelde namelijk uitgedost als kerstman foldertjes uit voor the Methodist Church. In de centrale hal van de kerk was een Christmas Fair georganiseerd. Jeffrey was er erg enthousiast over en vertelde er nog bij dat alles van ‘local designers’ kwam.
”Ben jij niet een beetje jong voor een kerstman”, vroeg Corien hem.
“Veel te jong”, gaf hij direct toe. Daarmee was voor hem het onderwerp afgedaan. Hij wilde er niet op ingaan. Hij wilde wel ingaan op de kwaliteit van de ‘luxury raffle in aid of Global Care Children Charity’ die op de Christmas Fair ook werd gehouden. Terwijl we spraken, passeerden twee tienermeisjes. Ze staken de hand op. Santa deed een spontane ‘high five’ met ze. Nee, dat zie ik onze ouderwetse sint toch niet doen. Gelukkig maar.

Geen opmerkingen: