woensdag 5 september 2007

Scholieren kunnen nooit winnen


Premier Balkenende.Delft – Heeft premier Balkenende gelijk als hij zegt dat de Nederlandse scholieren te snel tevreden zijn met zichzelf. Nederlanderse leerlingen zijn volgens hem al blij als het een resultaat een voldoende is. De premier vindt dan ook dat het Nederlandse onderwijs op een hoger peil moet worden getrokken. Hij zei gisteren bij de opening van het academisch jaar van de Wageningen Universiteit: “Het Nederlandse hoger onderwijs scoort internationaal gezien niet goed. Ook blijkt dat het aandeel hoger opgeleiden in Nederland lager is dan dat in een aantal andere rijke landen.”

Een dergelijke stimulans hebben de scholieren in Engeland niet nodig. De middelbare scholieren in Engeland – inderdaad de generatie die te veel eet, te veel drinkt, te veel bijverdient en te veel uitgaat - doen het beter dan ooit. Het slagingspercentage is maar liefst 96,9 procent. Dat is dit jaar opnieuw een record. Een op de vier haalde één of meerdere A-grades, de hoogste cijfers, één op tien haalde liefst drie A-grades - voldoende om tot de topuniversiteiten van Oxford en Cambridge te worden toegelaten.
Alle reden dus om tevreden te zijn. Maar ook in dit land wordt er geklaagd. De universiteiten zijn niet blij dat zoveel jongeren hoge cijfers halen. Het maakt het voor hen onmogelijk om de echte bollebozen te selecteren. Daar hebben ze nu iets op gevonden. Er wordt op de middelbare scholen een nieuwe zwaardere hoogste graad geïntroduceerd: A*-grade. Je ziet ook hier is er dus wat te klagen. Als je het slecht doet, heb je geen VOC-mentaliteit, maar als je het goed doet, dan zijn de examens te makkelijk. Scholieren kunnen nooit winnen.

Geen opmerkingen: