maandag 3 september 2007

Het verhaal gaat door


Dublin – Een Irish High Cross is een Keltisch kruis. De monumentale stenen kruizen zijn een combinatie van een christelijk kruis met een cirkel. Er zijn er nog zo’n tweehonderd exemplaren in Ierland. Het kruis is het karakteristieke symbool van het Keltische christendom. Het is een samenvoeging van het Christelijk kruis met een heidens zonnerad. Ze staan voornamelijk bij vroege kloosters en nemen daar vaak een centrale plaats in. De Ierse kruizen zijn afgeleid van soortgelijke kruizen in Engeland en Schotland, waarmee de Ierse kerk nauwe banden had. De kruizen zijn gemaakt van een of meerdere stenen blokken. We bezochten de tentoonstelling over the Irish High Cross in het National Museum of Ireland. Het Keltische christendom (hier in Dublin heet het Ierse christendom) is een religieuze beweging die is ontstaan op de Britse eilanden en Ierland. Deze zelfstandige vorm van christendom is blijven bestaan tot de twaalfde eeuw.

Corien bij the Tall Cross. Dit negende eeuwse Iers Kruis is het hoogste van Ierland en staat bij Monasterboice inCounty Louth.

Corien & ik maakte er voor het eerst kennis mee tijdens een bezoek aan Glastonbury in Engeland. Het verhaal gaat daar dat Jozef van Arimathea al in de tijd van Jezus, handelscontacten had met het Engelse graafschap Cornwall. Hij importeerde daarvan tin in Palestina. Na de dood van Christus zou hij, met een aantal getrouwen, zijn geëmigreerd zijn naar Glastonbury, waar hij een kerk bouwde. Hier zou een christendom zijn ontstaan, dat helemaal onafhankelijk was van het Romeins-Katholieke christendom. We ontdekten daar dat dit christendom in goede verstandhouding leefde met de daar heersende cultuur van de druïden. De Keltische monniken namen zelfs de tonsuur van de druïden over. Hierbij werd de voorkant van het haar van oor tot oor kaal geschoren, terwijl de haren op het achterhoofd lang werden gelaten.

Irish High Crosses.

Nu zien we hier in het National Museum of Ireland op welke manier de High Crosses de leer van dit Ierse christendom door vertellen aan de ongeletterde bevolking van die tijd. We zien voorstellingen op de kruizen uit zowel het oude als het nieuwe testament. Mooi om te zien dat het verhaal doorgaat.

Geen opmerkingen: