donderdag 20 september 2007

Bedremmeld begonnen bezoek


York – Op woensdag reden we naar York. Om de Minster te zien. Deze kathedraal is de grootste gotische kerk van Noord-Europa en bezit bovendien de grootste collectie middeleeuwse glas-in-lood ramen van Groot-Brittannië. De kerk staat centraal in de stad. Voordat we de kerk bereikten spraken we met enkele politiemensen die een stand hadden ingericht op de markt. De mensen konden hier hun fiets laten graveren. William, een van de Britse dienders, kwam vaak in Nederland. Hij bezocht Delft ook een aantal keren. In het gesprekje dat we hadden, zei hij: “Delft en York lijken op elkaar. Beide stadjes hebben hun middeleeuwse karakter behouden. Ik vond bij een wandeling door Delft net of ik door een openlucht museum liep”.

The Sambles.

Hij heeft gelijk. Dat is precies het gevoel dat je ook in York krijgt. Straten met vakwerkhuizen die allemaal goed onderhouden zijn. In de beroemde straat ‘the Shambles’ staan ze zelfs allemaal onder toezicht van monumentenzorg.
Bij het bezoek aan de kathedraal had ik het even moeilijk. Corien vroeg aan de caissière of we in aanmerking kwamen voor seniorenkorting. De vrouw keek ons groepje aan en knikte toe. Pieter Jan en ik kwamen in aanmerking voor die korting. Triomfantelijk schreden onze dames de kerk in. Pieter Jan en ik kwamen er wat bedremmeld achteraan.

Het middenschip van de minster.

Het bezoek aan de kerk nam dat gevoel snel weg. De kathedraal kent een lange bouwtijd. Men deed er bijna 250 jaar over. Daarom kunnen we nu heel mooi drie gotische bouwstijlen in een gebouw bewonderen. De dwarsbeuken zijn vroeg Gotisch (early English style), het hoofdschip en het kapittelhuis 14de eeuws en dus hoog gotisch (decorated style) en koor en toren zijn laat gotisch (perpendicular style).

Er is veel te zien en te fotograferen FOTO:Pieter JAN.

Heel mooi zijn de glas-in-lood ramen uit de 12de eeuw, maar indrukwekkendst is het oostvenster uit begin van de 15de eeuw. Het is het grootste glas-in-lood raam ter wereld. Ik hoorde een gids tegen haar groepje zeggen:”Het is net zo groot als een tennisbaan”. Ik vond vooral de diversiteit aan onderwerpen in de afbeeldingen heel boeiend. Natuurlijk bezochten we ook de crypte. Daar zagen we zelfs nog bouwelementen uit de 8ste eeuw. De vroegste tijd van de Minster. Daar zagen we ook een collectie waardevolle sieraden van de kerk.

Geen opmerkingen: