woensdag 5 september 2007

De derde plaats


Ennistymon – Op weg naar de Cliffs of Moher stopten we vorige week onderweg in het plaatsje Ennistymon om te lunchen. Els maakte me daar attent op een pub met de mooie naam Eugene’s. Ze zag aan de gevel van de pub een groot koperen bord waarop stond vermeld dat deze pub ooit de ‘James Joyce Pub Award’ had gewonnen. De reden van de prijs stond er ook op vermeld: “for being an authentic Irish pub”. Ik las ook een citaat daarbij uit de Ulysses dat meer informatie zou moeten verschaffen over de oorsprong van deze prijs. “A good puzzle would be to cross Ireland without passing a pub”. Ik weet niet waar daar dat citaat precies staat in het boek, maar waar is het zeker wel.

 Eugene’s  remains an outstanding example of the tradition which Joyce immortalised in his works and is an authentic Irish pub which retains a genuineness of atmosphere, friendliness and presence of good company.

De tekst op het bord suggereert dat het beroemde boek van James Joyce ruimschoots over het leven in de Ierse pubs gaat. Er staat namelijk verder op het bord “James Joyce identified and described the characteristics ambience of the Irish pub so successfully that the characters in Ulysses may be fictional, but they are based on a multitude of living beings, characters who Joyce found in pubs just like Eugene’s”. Ik vertelde gisteren al dat iedereen het boek van deze beroemde zoon van Ierland wellicht kent, maar weinigen het helemaal hebben gelezen. Want waar gaat het boek nu eigenlijk over? In Ulysses beschrijft James Joyce een dag uit het leven in Dublin gezien door de ogen van een Joodse advertentieverkoper.

An authentic Irish Pub.

De beschrijving van het leven in de pub is niet een van de dingen waardoor het zo bekend en beroemd is. De roman uit 1922 wordt beschouwd als een van de invloedrijkste boek omdat Joyce in zijn roman alle toentertijd geldende schrijfregels overboord zette. Het boek was overigens jarenlang verboden in de Angelsaksische landen want het feit dat Joyce herhaaldelijk expliciet aan seks refereert, werd niet bepaald gewaardeerd. Dus misschien bestaat er ook wel zoiets als the James Joyce Brothel Award. Ik vond het in ieder geval curieus om te zien dat er een pub award is met zijn naam. Dit jaar organiseerde de Engelse krant The Guardian de verkiezing van het minst gelezen boek ooit. De Ulysses van James Joyce eindigde in de toptien op een royale derde plaats.

Geen opmerkingen: