DSM verkleurt zalmDelft – Wilde zalm is lekkerder dan gekweekte zalm. Ook de kleur is aantrekkelijker. Gekweekte zalm is fletser dan zijn wilde soortgenoot. Als het aan het Heerlense chemieconcern DSM ligt, komt er binnenkort een einde aan dat verschil. Het bedrijf maakte onlangs bekend dat het een middel heeft uitgevonden dat gekweekte zalm de kleur geeft van wilde zalm. Moeten we blij zijn met zo’n mededeling? Het gaat om een natuurlijke kleurstof die aan het voer wordt toegevoegd, zegt DSM geruststellend. De vraag is of met het nieuwe middel ook de smaak wordt verkregen van wilde zalm. Het antwoord is neen. Door de kleurstof – die de toepasselijke naam Stay-Pink kreeg – aan het voer toe te voegen, krijgt de gekweekte zalm wel de kenmerkende roze vleeskleur, maar niet de smaak van de wilde soort. De kweekvissen worden door de roze kleur alleen aantrekkelijker voor de consument. Het levert slechts de illusie dat het om wilde zalm gaat. Als het chemieconcern uit Heerlen goedkeuring krijgt van de overheid om het middel te mogen verkopen, pleit ik voor een label op de zalm dat zegt of het om de gekweekte of wilde soort gaat. Anders vrees ik dat we de ‘wilde’ prijs gaan betalen voor de ‘gekweekte’. Of ben ik nu te wantrouwend? |
Room with a view in New York
4 maanden geleden
Geen opmerkingen:
Een reactie posten