woensdag 11 april 2007

Wat bezielt Maria Roosen


Delft - Oktober vorige jaar kreeg best selling artist Maria Roosen uit Arnhem in paleis Het Loo uit handen van burgemeester De Graaf van Apeldoorn de Wilhelminaring, de landelijke oeuvreprijs voor de beeldhouwkunst. Waarom de Arnhemse kunstenares zo’n unieke positie inneemt tussen de Nederlandse beeldhouwkunstenaars is nog steeds te zien op de tentoonstelling Contour/Continuïteit, Heden en Verleden in de drie Delftse musea Het Prinsenhof, Nusantara en Lambert van Meerten.
Maria Rossen, Paren (2002 – 2005), glas en metaal.

De geweldige serie matglazen kannen van Roosen past zo wonderwel in de soepkeuken van Het Prinsenhof. Je kunt je niet voorstellen dat de keuken het straks zonder deze fraaie kannen moet stellen. Roosen verwierf bekendheid met haar manier van uitdrukking geven aan thema’s als lichamelijkheid, zinnelijkheid en identiteit. Ze creëert ronde en uitnodigende vormen.
Maria Roosen, Paren (2002 – 2005), glas en metaal..

Ik vind haar werk vaak ook grappig en aandoenlijk tegelijkertijd. Bekijk haar kunstwerk Paren in Museum Lambert van Meerten. Loop er langs, kijk er doorheen. Bewonder de handgeblazen glazen vormen en ontdek de unieke kwaliteit van deze vrouw. Ze gaat niet uit van een idee, maar werkt vanuit haar gevoel. Dat is te zien.

De tentoonstelling in Museum Het Prinsenhof, Museum Nusantara en Museum Lambert van Meerten, is nog tot 13 mei te zien in Delft

Geen opmerkingen: