maandag 9 april 2007

Kamertemperatuur


Op het etiket achterop de fles staan soms nuttige mededelingen.In het restaurant schenkt de ijverige ober een beetje wijn in mijn glas en laat me proeven. Ik knik goedkeurend en nu krijgt ook de rest van het gezelschap een glas ingeschonken. Ik moet om dit ritueel altijd een beetje grinniken. Zeker als ik aan het tafeltje naast mij een nog iets oudere heer niet zo maar zie proeven. Hij maakt er een toneelstukje van. Hij houdt zijn glas omhoog en kijkt eerst naar de kleur. Hij weet natuurlijk dat het paars of rood van een jonge wijn langzaam richting bruin gaat als de wijn ouder wordt. Maar wat zegt dat? Een vieze Rhone kan net zo prachtig paars zijn als een lekkere. Goedkope zoete witte wijn fonkelt net zo goudgeel in het glas als de dure soort. En waarom krijgt altijd de man in het gezelschap de taak om voor te proeven? Als je wilt pronken met wijnkennis kun je beter op het achteretiket van de fles kijken. Daar staan dienstmededelingen op waar je wat aan hebt. Ooit zei een vriend, nadat hij het achteretiket had gelezen, achteloos tegen me: Zet deze rode wijn even een half uurtje in de koelkast en geef me intussen maar een biertje voor de dorst. Hij had op het achteretiket gelezen dat de rode wijn op een temperatuur van 18 graden moest worden gedronken. Dat was vroeger, in de tijd van de kachel, kamertemperatuur, maar bij ons is het overal behaaglijk 21 graden. Te warm voor rode wijn, ik geef het toe. Frisse rode wijn wordt dan log en tutti fruti-achtig. Daarom is eerst een ruim half uurtje opfrissen in de koelkast geen gek idee. Ook een prima plek om je wijn te bewaren als je zomers aan het barbecuen bent.

NellieEen reactie van Nelly: ” Bedankt voor de tip. Maar dan toch niet langer dan een half uurtje, want de rode wijn in de koelkast bewaren lijkt me geen goed idee. Overigens leerde ik ooit op een wijncursus dat het voorproeven in een restaurant niets meer is dan een ritueel. De wijn echt terugsturen omdat (je denkt dat)de wijn niet goed zou zijn, is niet echt de bedoeling. Het komt in goede restaurants zelden of nooit voor dat een wijn ’over de datum’ is.”

Geen opmerkingen: