dinsdag 24 april 2007

Bijkomende straf


Brussel – De Belgische politie laat niet meer met zich spotten. Tot voor kort lachten de automobilisten in België om een verkeersboete. Dat is voorbij. De Belgische overheid gaat ze voortaan zowaar innen. Aanvankelijk ontbrak in België de mogelijkheid voor justitie om een vonnis tot betaling van een boete echt uit te voeren. Dit natuurlijk tot groot vermaak van een groeiende groep van wanbetalers.

Door de lange gangen van de Metro naar het ondergrondse politiebureau.

De Belgische regering kampte door de justitiële onmacht met een stapel onbetaalde boetes ter waarde van in totaal 80 miljoen euro. De Belgische staatssecretaris van Administratieve Vereenvoudiging meldde nu onlangs dat de regering beslag op het loon wil toestaan voor verkeersboetes. Hij versimpelde eerder al het systeem van boetes. Voorheen moesten verkeersovertreders op het postkantoor speciale boetezegels kopen om die dan weer in te leveren bij het politiebureau. De staatssecretaris heeft daar nu iets heel nieuws voor bedacht. Hij kwam op het idee voortaan een acceptgiro te sturen. Dat is nog eens een administratieve vereenvoudiging.

Wachten tot de deur van de Inkom opengaat.

Overigens zagen Corien & ik onlangs in Brussel een bijkomende straf die er ook niet om liegt. Het politiebureau vlak bij ons hotel zat in het station van de ondergrondse. Dat betekent dat een winkeldief met de handen geboeid op de rug met twee dienders de roltrappen af moet dalen naar de ingang van het politiebureau beneden. Daar tussen de reizigers staat de verdachte dan te wachten tot de deur van de ‘inkom’ opengaat.

Geen opmerkingen: