donderdag 5 april 2007

S O S (Save our Sauce)


 De beroemde oer-Britse HP Sauce komt voortaan uit Nederland. De beroemde oer-Britse HP Sauce komt voortaan uit Nederland.Delft – Het lijkt wel of heel Engeland van slag is nu de beroemde oer-Britse HP Sauce voortaan in Nederland wordt vervaardigd. Het land staat werkelijk op de achterste benen na het besluit van het Amerikaanse bedrijf Heinz dat de fabriek in Birmingham niet langer rendabel is.
De bruinkleurige, pikante saus ontbreekt net als de eieren, spek en worstjes op geen enkele ontbijttafel in het Verenigd Koninkrijk. Het wordt ook veel gebruikt bij de barbecue en behoort tot de oudste, bekendste en vooral meest Britse merkproducten.
In Birmingham werd tevergeefs een Save Our Sauce-campagne gevoerd en er werden demonstraties gehouden voor het stadhuis van de stad en in Londen bij de ambassade van Amerika, bakermat van het Heinz-concern. Het Britse kamerlid Mahmood zwaaide tijdens een debat in The Houses of Parliament demonstratief met een HP Saucefles en pleitte ervoor de foto van het parlement van het etiket te laten verwijderen. "Als het niet in ons land wordt gemaakt, kan het ook niet een logo met ons parlement dragen", vond hij. In de kantine van The Houses of Parliament wordt HP saus nu geboycot. Heinz nam het besluit om de HP Saus in Nederland te produceren na een grondige reorganisatie van het moederbedrijf. De Amerikanen hechten niet aan tradities en het kan hen niet veel schelen dat de saus al 108 jaar in Birmingham op dezelfde locatie werd geproduceerd. De Britten vrezen dat de saus niet meer zo goed zal smaken nu die in Nederland wordt gemaakt. Er is zelfs gesuggereerd dat Heinz voortaan Made in Holland op de flesjes moet zetten.
De vermaarde saus werd rond 1870 bedacht door de Brit Harry Palmer, vandaar de initialen. Hoewel ook wel wordt beweerd dat de letters afkomstig zijn van Houses of Parliament, waarvan een afbeelding op de fles staat. Palmer moest ooit door hoge gokschulden zijn recept verkopen.
Op de fansite van de bruine saus werd al gesuggereerd om de saus voortaan TH te noemen om dat het nu uit The Hague komt. Dat is overigens niet juist. De typisch Engelse saus wordt nu gemaakt in Elst, waar een Europees productiecentrum van Heinz is gevestigd. Met de verhuizing van de sausproductie kwamen er 125 Britse medewerkers op straat te staan. Twee jaar geleden sloot in Birmingham het Britse automerk Rover ook al met de productie. Ook dat was een sterk veroordeelde beslissing. Ik begrijp het wel een beetje. Ik zou ook een vreemd gevoel krijgen wanneer Calvé pindakaas en Bolletje beschuit voortaan in Engeland zouden worden gemaakt.

Geen opmerkingen: