zondag 29 oktober 2006

Vijfhonderd jaar pasta


Delft – Op vakantie in Italië ontdek je dat de lokale keuken rijk is aan ideeën, maar de trotst van de Italianen is toch wel de pasta. Het land vierde onlangs feest vanwege de vijfhonderdste verjaardag van de pasta. Een derde van alle pasta ter wereld wordt in dat land gemaakt. In ons land kennen we de pasta (in het Italiaans volledig pastasciutta) nog niet zo lang. In mijn jeugd was er macaroni, spaghetti en vermicelli en wat later kwamen de gevulde variant ravioli en de lasagne. Veel later in de jaren 80 van de vorige eeuw ontdekten we hier dat er nog veel meer van dit soort producten zijn. We namen toen pas de verzamelnaam pasta van de Italianen over.

Pasta was vroeger heel simpel.

Over de hele wereld vind je Italianen. Zij namen hun pasta (en pizza) mee naar hun nieuwe land. Het Italiaanse eten is nu in elke cultuur geïntegreerd. Corien & ik kunnen daar uit eigen ervaring van getuigen. Het enige Italiaanse recept dat mijn moeder maakte, was macaroni met kaas en blokjes ham. Corien herinnert zich uit haar jeugd alleen de macaroni als dessert met suiker, boter, krenten en rozijnen. Nu is de Italiaanse keuken ons beiden erg dierbaar en eten we het net zo als de Italianen zelf. Iedereen weet nu het verschil tussen linguini, (smallere variant) en Papardelle (bredere variant) en tagliatelle (platte lange vorm). Iedereen heeft ook zijn eigen ‘Italiaanse’ recepten. Hieronder een heel eenvoudig maar toch heerlijk recept. Ik maak het klaar als ik maar een kwartiertje heb.

Voor de ingrediënten heb je nodig,
pasta, kleine bloemkoolroosjes, verse basilicum, rode pesto, crème fraîche en kappertjes.


Zo maak je het klaar:
Pasta in ruim kokend water volgens aanwijzing op verpakking beetgaar koken. Laatste 5 minuten van de kooktijd bloemkoolroosjes toevoegen en laten meekoken. Basilicumblaadjes in grove stukken scheuren. Pasta en bloemkool afgieten. Pesto en crème fraîche door pasta scheppen, eventueel nog even doorwarmen. Pasta over de borden verdelen en basilicum en kappertjes erover doen.

Is dat even simpel. Heb jij ook een lekker pastarecept. Klik hier en deel het met de lezers van ODD.

Geen opmerkingen: