vrijdag 6 oktober 2006

Hét feest uit onze jeugd


Leiden – Na jaren hebben Pieter Jan en ik weer eens intensief 3-oktoberfeest gevierd. In 1574 werd Leiden ontzet na een beleg van een jaar door de Spanjaarden. De Prins van Oranje had de dijken door laten steken om zo de Spanjaarden door het opkomende water te verjagen. Door de druk van het water stortte een deel van de stadsmuur in. Het lawaai waar dat mee gepaard ging joeg de Spanjaarden op de vlucht. Ze dachten dat er een enorm leger aan kwam. Het Leidse weesjongetje Cornelis Joppensz. ging eens kijken wat er aan de hand was en vond een leeg kampement waar het eten (hutspot) nog stond te sudderen op het vuur. Later voeren de Geuzen, de aanhangers van de Prins, de stad binnen met haring en witte brood om uit te delen aan de uitgehongerde bevolking. Pieter Jan en ik hadden een kamer geboekt in Hotel Nieuw Minerva aan de Boommarkt. En dat is midden in het feestgebied.

Hotel Nieuw Minerva bestaat uit 5 grachtenpanden. Achter de 5 voorgevels bevindt zich 1 hotel.

We werden ’s morgens vroeg al gewekt door het muziekcorps dat de uitdeling van de haring en het witte brood feestelijk begeleidde. De avond te voren hadden we genoten van de hutspot met klapstuk op het Pieterskerkplein.

Op de avond van 2 oktober genoten Nellie & Pieter Jan op het Pieterskerkplein van de hutspot met klapstuk.

De binnenstad was een bruisende massa van muziek en eet en drink tenten en kermisattracties. Straattheater, poppenkast, marktkraampjes enz. enz. Af en toe wat regen, maar toch overwegend mooi weer.

Een tafereel uit de optocht.

En HET hoogtepunt van het feest: de prachtige historische optocht, met mooie taferelen, kostuums, paarden en muziekkorpsen. Zoals jullie al eerder konden lezen hebben we Frans ook ontmoet en samen met hem nog wat gedronken op een terrasje bij De Burcht.

De haringen hangen te roken in de ton. Gerookte haring heet Kipper. Pieter Jan, Frans en Nellie lieten zich de kippers goed smaken.

Wat wij niet wisten was dat Martien en Nella ook in Leiden waren. Als we dat geweten hadden! Dan was het feest helemaal compleet geweest. Allemaal weer even terug in de tijd en ouderwets genieten van het feest uit onze jeugd. Wij waren beslist niet de enige oud-Leidenaars die speciaal voor ‘t 3 oktoberfeest terug in Leiden waren. Ik hoorde diverse mensen om me heen vertellen dat ze er regelmatig, om de paar jaar, een keer voor terugkomen.
Een bijdrage van Nellie

Geen opmerkingen: