dinsdag 17 oktober 2006

De tuin is weer winterklaar


Delft – We genieten ontegenzeggelijk van een wonderschone nazomer. Ook maandag is het weer zo heerlijk herfstdag. Een prima dag om de tuin ‘winterklaar’ te maken. Bovendien hebben we dit jaar de hulp van onze loge Nienke.

Opa krijgt hulp bij het grote werk.

Winterklaar maken betekent in ons geval niet veel anders dan eens grondig opruimen. De potten met de planten die de winter toch niet zullen overleven en nu al tekenen van hun naderende einde vertonen, worden zonder pardon geruimd. De heg wordt gesnoeid. Het tuinmeubilair schoongemaakt en opgeruimd. Nienke blijkt een goede hulp bij dit alles. Ze is heel goed in het weer in de juiste vorm brengen van de heg. Niet alleen het grote werk. Met de snoeischaar zorgt ze er tenslotte voor dat er niet één takje uitsteekt.

Met de snoeischaar zorgt Nienke ervoor dat er niet één takje uitsteekt.

We ruimen natuurlijk niet alles op. Winterklaar betekent niet ‘alles eruit’. Alles je alles weghaalt, ligt de tuin er wel heel kaal bij en hebben wind, regen en sneeuw juist vrij spel. Nienke en ik besluiten dus om wat bescherming achter te laten. We maken de grond onkruid vrij en laten die bedekt met blad. Dat komt de structuur van de grond ten goede, weet ik uit mijn tuinboek. Samen met Corien en Nienke zie ik dat het in de bodem krioelt van leven. Forse regenwormen en minuscuul kleine kevertjes leven tussen en van de afgestorven plantendelen. “Ze zetten dat om in opneembaar voedsel voor de planten”, legt Corien aan ons beiden uit. Daarom halen we niet al het afgevallen blad uit de tuin, maar laat het liggen tussen de planten.

 Corien en Nienke zorgen ervoor dat het tuinmeubilair helemaal schoon de schuur in kan.

Terwijl ik bezig ben met de planten, zorgen oma en Nienke ervoor dat het tuinmeubilair helemaal schoon de schuur in kan. Het wordt een hele nuttige dag, die Nienke ’s middags afsluit met een bezoekje aan ons overbuurmeisje Emy

Geen opmerkingen: