zondag 15 oktober 2006

Nicaraguaanse kleuren in Delft


Delft – Delft besteedt deze week extra aandacht aan de band die de stad door de jaren heen heeft opgebouwd met de Nicaraguaanse zusterstad Estelí. Dat wordt o.a. zichtbaar in de passage naast het Jongenshuis aan de Oude Delft. Daar legt de kunstenaar Julio Moreno uit Estelí de laatste hand aan een grote muurschildering. Hij bezorgt Delft op de muur van de passage naast het Jongenshuis een zonnig Nicaraguaans tintje.

Kunstenaar Julio Moreno uit Estelí zorgt voor vrolijke kleuren.

Estelí en Delft zijn beide steden rond de 100.000 inwoner en hebben beiden een rijk cultureel leven. Maar daar houdt de overeenkomst tussen Delft en het bergachtige Latijns-Amerikaanse stadje wel op. Momenteel is er een delegatie uit Estelí onder leiding van hun burgemeester op bezoek in de Prinsenstad. Ook kunstenaar Moreno maakt deel uit van die groep. Hij maakt niet alleen de muurschildering, maar geeft ook workshops aan Delftenaren over de projecten in zijn woonplaats. Een van die projecten was ooit de bibliotheek in zijn stad. De Delftse stichting die de stedenband organiseert heeft met Delfts geld de grootste en modernste bibliotheek van Nicaragua gebouwd in Estelí.

Op de muurschildering is de bibliotheek duidelijk te zien.

De stedenband tussen Delft en Estelí bestaat sinds 1984. De derdewereldstad in Nicaragua krijgt net als het andere stedenbandcontact, het Zuid-Afrikaanse Tshwane, geld voor projecten, deskundige hulp en materieel. Zo schonk Delft vorig jaar een brandweerauto en een vuilniswagen aan Estelí. Delft heeft ook nog vier jumelagesteden (Aarau in Zwitserland, Freiberg in Duitsland, Kfar Saba in Israël en Adapazari in Turkije) waarbij het kennismaken met elkaars cultuur en het opdoen van persoonlijke contacten voorop staat. Hierin heeft de gemeente Delft slechts een beperkte rol op bestuurlijk niveau. Met haar activiteiten in en rond de Nicaraguaanse zusterstad wil de organiserende stichting de Delftenaren bewust maken van het leven van mensen in een derdewereldstad.

Geen opmerkingen: