donderdag 14 september 2006

Pesce spada is heerlijk


Bagnara Calabra – Er zijn veel en uiteenlopende redenen om Italië te bezoeken. Het klimaat, de cultuur, het landschap en natuurlijk het heerlijke eten zijn de meest voor de hand liggende. Omdat men in Calabrië, waar wij de eerste dagen waren, geen Engels spreekt, moest ik snel wat woorden oppikken om de menukaart te begrijpen. Pesce spada is een woord dat ik niet meer vergeet. Het betekent zwaardvis.

De zwaardvis wordt in stukken gesneden op aanwijzing van de klant. Zoals je in Nederland een stukje kaas laat afsnijden.

Het is een van de belangrijkste vissen die hier worden gevangen. Natuurlijk is er volop ansjovis, tonijn en sardines, maar de pesce spada is toch wel de karakteristiekste vis voor Calabrië. Er is zelfs een groot feest aan gewijd: de Sagra del pescespada. In het havenstadje Bagnara Calabra – waar ons eerste hotel is – wordt jaarlijks in juli een scheepsprocessie gehouden ter ere van de pesce spada. Dat houden we dus nog te goed. Ik heb de vis niet alleen gegeten, maar we zijn ook gaan kijken bij de vishandel en aan de kust. De traditionele vangstmethode van zwaardvissen ziet er heel bijzonder uit. De boten gaan echt op jacht. Boven in een metershoge mast zitten mannen op de uitkijk naar de vissen. Is er een school in het zicht, dan dirigeren zij de boot erheen.

Vanaf de lange loopplank aan de voorkant van de boot harpoeneert een bemanningslid de zwaardvis met de hand.

Zodra een zwaardvis binnen bereik is, harpoeneert een bemanningslid de vis met de hand vanaf de lange loopplank aan de voorkant van de boot. De vissen zijn erg sterk waardoor het haast onmogelijk is om ze met de hand uit het water te halen. Om ze moe te maken zit de harpoen met een touw vast aan een groot wijnvat. Dat kan de vis niet naar beneden trekken. De zwaardvis raakt uitgeput, zodat de vissers – die ondertussen verder gegaan zijn met vissen – de vermoeide beesten na een tijd uit het water kunnen tillen. Het is leuk om je dat allemaal te realiseren als de vis ’s avonds gloedvol wordt aanbevolen door de eigenaar van het restaurantje op het plein. Hij beloofde me dat pesce spada heerlijk was. Tenminste dat vermoedde ik vanwege zijn handgebaren, want hij sprak natuurlijk uitsluitend Italiaans. Hij had gelijk pesce spada is verrukkelijk.

Geen opmerkingen: