vrijdag 15 september 2006

Lincoln afstrepen


Lincoln – Een bezoek aan de Lincoln stond nog altijd op ons lijstje van Britse plaatsen die we wilden bezoeken. Deze week kwam het er dan van. Na ons bezoek aan Italië reisden we na terugkeer op woensdag op donderdag door naar deze eeuwenoude plaats in Engeland. We kunnen de plaats nu afstrepen. Hoewel de plaats onder de naam Lindum al bestond in de voor-Romeinse tijd, werd het pas een echt bloeiende stad in de middeleeuwen. Een van de belangrijkste gotische kerken van Europa staat hier.

De belangrijkste gotische kerk van Europa.

De west-façade stamt uit 1073. De kathedraal ligt op een heuvel en kijkt uit over de oude stad. Kilometers ver in de omtrek wordt de horizon beheerst door dit magnifieke gebouw. Ons hotel ligt er op steenworp afstand vanaf.

Corien geniet vanhet uitzicht op het kasteel. We bezochten het kasteel ’s morgens.

Gisteren kwamen we er nog niet aan toe om de kathedraal te bezoeken, maar vandaag hebben we er de middag in doorgebracht. We hadden ons opgegeven voor een rondleiding over het dak en door de gewelven. Het was een hele klim, maar zeer de moeite waard. Niet alleen vanwege het fascinerende uitzicht, maar ook vanwege de boeiende verhalen die onze 70-jarige gids William vertelde over de bouw en het onderhoud van de kerk. Het bleek overigens geen rondleiding te zijn voor mensen met hoogtevrees. Achter een hele smalle reling keken we zo in de diepte van het schip van de kerk en het koor.

Een kijkje vanaf boven in het schip van de kerk.

Later brachten we ook een bezoek aan het tienhoekige kapittelhuis bij de kerk. Dit is het vroegste gotische gebouw in Engeland. Het prachtige plafondgewelf wordt gestut door één zuil in het midden. In de kerk en het kapittelhuis zijn opnamen gemaakt voor de film ‘the Da Vinci Code’. In het kapittelhuis heeft men de decorstukken die daarvoor zijn gemaakt tentoongesteld. Zo zagen we daar o.a. de monumenten van het graf van Newton. Heel bedrieglijk echt om te zien.

Geen opmerkingen: