zondag 27 oktober 2002

Zware storm eist slachtoffers


In Vlaardingen was een stuk dak weggewaaid.Delft – De storm die nu over ons land raast, heeft ook in onze directe omgeving voor de nodige overlast en schade gezorgd. Een nog onbekende persoon is vanmiddag in Scheveningen van het noordelijk havenhoofd gewaaid. De reddingboot van de KNRM is uitgevaren maar door de hoge golven werd de situatie te gevaarlijk en moest de boot terugkeren. Er is er weinig kans dat het slachtoffer nog levend wordt gevonden. Bij de 112-meldkamer kwamen veel meldingen binnen van takken die op de weg liggen en bomen die zijn omgewaaid. Brandweer en politie hebben extra personeel ingezet. Circus Herman Renz heeft besloten om haar voorstellingen op het Malieveld voor vandaag af te lasten. Ook de pretparken Drievliet in Den Haag en Duinrell in Wassenaar gingen vandaag door de storm niet open. In Voorburg is jongerencentrum de Fontein gesloten omdat het dak er af gewaaid is. Op de Binckhorst in Den Haag is de Maanweg afgesloten. Van een gebouw in aanbouw komen ijzeren plafondplaten naar beneden. Ook bij ons in de straat kwam de brandweer een kijkje, maar voor zover Corien kon zien was dat slechts om voorzorgsmaatregelen te nemen. Enkele tientallen inwoners van onze buurgemeente Vlaardingen hebben vanmorgen rond 11.00 uur hun huizen moeten verlaten nadat het dak van hun huizenblok in de Billitonlaan was weggewaaid. De bewoners van de huizen hebben tijdelijk onderdak gekregen in een nabijgelegen bejaardenflat.
Sander & Saskia reisden aan het eind van de morgen nog met hun kroost vanuit Leiden naar Eindhoven en ondervonden gelukkig nagenoeg geen vertraging. In onze regio was het openbaar vervoer toen al stilgelegd. Saskia vertelde dat in Stiphout een omvergewaaide boom voor schade zorgde. Corien & ik hadden vanmiddag afspraken in Koudekerk a/d Rijn en in Alphen a/d Rijn. Die hebben we maar afgezegd.
De gemeenten aan de Zuid-Hollandse kust zijn gewaarschuwd voor extra hoge vloed. De zee staat nu aan het begin van de avond tot aan de Scheveningse boulevard. Tegen halfzeven is de wind weliswaar iets geluwd, maar draaide deze van zuidwest naar west. Daardoor wordt het zeewater extra opgestuwd, tot ongeveer 2,80 meter boven NAP. Het waterpeil wordt dermate hoog dat Rijkswaterstaat overweegt dijkbewaking in te stellen in Zuid-Holland. De Maaslandkering, de stormvloedkering in de Nieuwe Waterweg, is gesloten.

De zware storm heeft in ons land meer dodelijke ongevallen veroorzaakt. In Hilversum kwam een 77-jarige inwoner om nadat de wind hem omver had geblazen. Volgens de politie was de man aan het wandelen toen de wind vat op hem kreeg. De 77-jarige Hilversummer viel met zijn hoofd tegen een hek en overleed ter plaatse. In Enschede viel een dode door een omgewaaide boom. De zware storm heeft twee duikers uit België het leven gekost. De slachtoffers, een 36-jarige vrouw en een 48-jarige man, waren samen met een derde duiker te ver afgedreven tijdens een duik in de Oosterschelde. Na een succesvolle zoektocht werden ze overgebracht naar een ziekenhuis in Goes. Daar overleden de twee Belgen.

Geen opmerkingen: