woensdag 16 oktober 2002

Corien en Nellie getuigen van bijzonder dag


Delft - Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Claus der Nederlanden is gisteren, dinsdag 15 oktober, bijgezet in de Koninklijke Grafkelder in de Nieuwe kerk in Delft. De uitvaart van prins Claus is gisteren vlekkeloos verlopen. In totaal stonden in de stad naar schatting tussen de twintig- en de dertigduizend toeschouwers. Ongeveer 8500 daarvan waren op of rond de Markt bijeen.


Corien en Nellie tussen de wachtenden op de Markt in Delft

Nellie belde maandag op. Zij wilde graag de bijzetting van de prins van dichtbij bijwonen. Ik heb de beide dames dan ook op dinsdag al rond zeven uur op de Markt afgezet. Ik moest toch die kant op. Er stonden toen al zo’n duizend mensen achter de hekken. De eersten stonden daar al rond de klok van drie uur. Op de smalle grachten van Delft ontstond ondanks de grote toeloop van mensen geen verstopping door de mensenmassa's. Waarschijnlijk hadden de weersverwachting en de tv ook veel mensen thuisgehouden. Er waren wel veel buitenlandse koningshuizen en andere hoogwaardigheidsbekleders tijdens de uitvaartdienst van ZKH Prins Claus aanwezig. Koning Albert van België en zijn echtgenote Paola kwamen naar Delft, evenals het Spaanse koningspaar Juan Carlos en Sofia en de Spaanse prins van Asturië, Carl-Gustav en Silvia van Zweden en koningin Margarete van Denemarken. Ook de Duitse bondspresident Rau was aanwezig. Koningin Elisabeth van Groot-Brittannië kon niet aanwezig zijn omdat zij op bezoek in Canada was. Haar zoon kroonprins Charles vertegenwoordigde haar. Ook prins Akishino en prinses Kiko van Japan, kroonprins Haakon met prinses Mette-Marit van Noorwegen en prins Hassan bin Tallal en prinses Sarvath el Hassan van Jordanië waren aanwezig.
Corien vond na afloop:”Het was sfeervol en plechtig. Nellie en ik hebben van heel dichtbij een indrukwekkende uitvaart meegemaakt. Bovendien hebben we Delft op een wel heel mooie manier gezien. De stoet paste perfect in mijn historische stad”.

Voor meer foto’s kun je het fotoboek van de bijzetting bekijken.

Geen opmerkingen: