donderdag 3 oktober 2002

Hutspotdag


Benthe geniet van haar hutspot. Op vijf oktober wordt zij alweer één jaar.Helmond – Ook Benthe liet zich twee dagen voor haar eerste verjaardag de hutspot goed smaken. De kleine meid genoot volop van de traditionele maaltijd. Pappa had geen enkele moeite bij het voeren van de oranjekleurige stampot. Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met het ontwikkelen van een verfijnde smaak.
Hutspot is bovendien eenvoudig te bereiden. Toch kreeg ik nog een vraagje naar het recept van deze lekkernij. Daarom hier nog even de bereidingswijze. Je kunt het namelijk ook heel goed op andere dagen eten.

Benodigdheden (voor 4 personen)
1,5 kg aardappelen
1 kg wortelen
750 gram uien
0,5 dl melk
100 gram boter
1 bouillontablet
peper en zeezout

Bereiding
Schil de aardappelen en wortelen en snijd ze in stukken. Pel de uien en snijd ze in ringen. Doe de aardappelen, wortelen en uien samen in een pan en kook het geheel in ruim water gaar. (zo’n 25 minuten). Giet het kookvocht af in een kom. Stamp de hutspot en voeg de hete melk, de boter en zoveel kookvocht toe tot er een smeuïg geheel ontstaat. Breng de hutspot op smaak met versgemalen peper en zeezout. Corien gebruikt altijd hete melk. Zelf gebruik ik dat nooit. Ik doe er gewoon wat extra boter in om het smeuïg te maken. Maar dat zijn extra calorieën, zegt Corien altijd.

Voor een traditionele variant van hutspot voeg je natuurlijk klapstuk toe (500 gram). Het vlees breng je aan de kook in ruim water. Voeg een kruidenbouillontablet toe. Laat het geheel op een laag vuurtje met de deksel op de pan in ongeveer l uur gaar koken. Schep het vlees uit de pan en snijd het in stukjes. Schep de stukjes vlees door de hutspot. Maar het kan ook heel goed met een balletje gehakt of een verse worst.

Geen opmerkingen: