zondag 20 oktober 2002

Ontdek je plekje


Klik op de foto van de dames en zie de versie van de heren.Helmond – Je begint als dochter of als zoon. Op hetzelfde moment dat je het levenslicht ziet, ben je dan ook vaak al een kleinzoon of kleindochter. Het is een status in het leven die je helemaal cadeau krijgt. Je hoeft er niets voor te doen. Het overkomt je. Dat geldt niet voor de volgende fase in je leven. De staat van vader of moeder bereik je niet zomaar. Daar moet je iets voor doen. Het is een keuze. Je moet op zoek naar een partner. Ouder worden kun je niet alleen. Maar uiteindelijk bereik je het dan: je wordt moeder of vader. Dan volgen een fiks aantal jaren waarin je ‘onbezorgd’ je gezin ziet groeien. Het ouderschap is je deel. De kinderen noemen je vader of moeder, mams of paps, ma of pa. Je hebt het allemaal zelf in de hand gehad.
Dan kom je met een kleine schok tot de ontdekking dat je de volgende staat in je leven niet meer zelf in de hand hebt. Net als bij de start van je aardse bestaan, overkomt het je: je hebt de fase van grootmoeder of grootvader bereikt. Je hebt een kleindochter of een kleinzoon in je armen. Van dochter via moeder naar oma. Drie generaties!
Je bent er echter nog niet. De sterken onder ons bereiken ook de begenadigde staat van overgrootmoeder of overgrootvader. Vier generaties kunnen dan naast elkaar op de bank een plekje zoeken. Er zit heel wat op zo’n bank. Want ook al ben je moeder, je blijft dochter en ook al ben je opa je blijft ook zoon en vader en ook een overgrootvader blijft gewoon pappa. Er zijn veel verhalen te vertellen bij zo’n foto. Klik er maar op en zie de twee kanten van het verhaal.

Geen opmerkingen: