zondag 17 juli 2005


Rembrandt herleeft in Leiden


Leiden – Dit weekend herleeft Rembrandt in Leiden. De Gouden Eeuw lijkt in de historische binnenstad van Leiden opnieuw aangebroken. Rembrandt werd beroemd in Amsterdam, maar zijn wieg stond in Leiden. Drie dagen lang tref je markante figuren uit de tijd van Rembrandt aan in de sleutelstad. Corien & ik flaneerden zaterdag in een heerlijk zomerzonnetje door de Leidse binnenstad om het allemaal mee te maken.

Corien ontmoet wat arme meisjes uit de tijd van Rembrandt.

We kwamen jonkvrouwen tegen, dronkaards en bedelaars. We zagen kooplieden hun waar aanprijzen. We hoorden de viswijven schreeuwen, zagen de schout zijn ronde doen en hoorden dichters declameren. En dat alles in het zeventiende-eeuwse Leiden.

Op het Stadhuisplein mochten kinderen zelf schilderen.

Mijn geboortestad is ook de geboorteplaats van Rembrandt van Rijn. Hij kwam als zoon van de molenaar Harmen van Rijn en Neeltgen Zuytbrouck op 15 juli 1606, 399 jaar geleden, ter wereld. Zijn geboortehuis stond aan de Weddesteeg, tussen het Noordeinde en het Galgewater, niet ver van het huis van mijn opa en oma. Helaas is het geboortehuis van de beroemde schilder ooit weggesaneerd. Slechts een gevelsteen herinnert hier aan de plek waar de grote schilder werd geboren. Het huis van mijn opa en oma staat er overigens nog wel, maar daar ontbreekt weer een gevelsteen. Zo is het altijd wat.

De Nachtwacht komt tot leven.

Leiden herdenkt dit weekend zijn geboorte met een driedaagse Rembrandt Festival op grootste wijze. Het is drie dagen een spektakel van theater, muziek en schilderkunst. We vermaakten ons kostelijk met zeventiende-eeuwse kluchten die op boertige wijze komische tafereeltjes uit het dagelijks leven verbeelden. We zagen de ‘klucht van de Molenaar’ van Bredero uit 1613 en ‘Lichte Klaartje’ van J. Noozeman uit 1645. De thema’s die steeds terugkeren zijn overspel, kwakzalverij en (boeren)bedrog.

Dronkaards en bedelaars horen er ook bij.

We luisterden ook naar gerenommeerde muziekgezelschappen die muziek uit die tijd weer tot leven brachten. We namen een kijkje op de schildersmarkt in de Burcht en bij de galeries.

Corien ontmoet Lichte Klaartje.

Voor de kinderen was er een programma op het Stadhuisplein. Een schilder gaf hier les in het maken van ‘Rembrandtschilderijen’. We bezochten het atelier van Rembrandt en stonden oog in oog met de personen uit de nachtwacht.
Een bonus is natuurlijk dat we op onze tocht in het voetspoor van Rembrandt door de prachtige zeventiende-eeuwse straatjes en pleinjes van Leiden konden dwalen. Heb je zin gekregen in het Leiden van de beroemde schilder uit de Gouden Eeuw? Bezoek dan vandaag nog de Sleutelstad. Het is de laatste dag van het festival. En anders moet je gewoon een jaar wachten. In 2006, zijn 400ste geboortejaar, wordt het allemaal nog grootser gevierd.

De Schout met twee burgers.

Geen opmerkingen: