zaterdag 23 juli 2005


Nienke ontmoet musketier


Delft –Vanmorgen om kwart over elf stapte Nienke binnen. Ze had een lift gekregen uit Veldhoven van Jasper & Wilma. Onze oudste kleindochter komt een paar daagjes logeren. Omdat Corien al naar haar werk was, vertelde ze telefonisch aan oma Corien wat ze nu verder vandaag samen met opa ging doen. Eerst werd het postkantoortje te voorschijn gehaald. Dat is met alle stempels, stickers en kaartjes altijd een groot succes. Na de lunch brachten we eerst een bezoekje aan oma, die in het museum druk bezig is met de voorbereidingen van het kamermuziekfestival. Ik stelde Nienke daarna voor om een bezoekje te brengen aan het Legermuseum.

Nienke speelt jonkvrouw Mathilde.

Ze vond het een goed idee en hand in hand wandelden we van het Prinsenhof naar de Korte Geer. Nienke vond het maar een rare naam voor een museum. Ze keek om zich heen naar alle kinderen en zei:”Ze kunnen het beter het proppievol musuem noemen in plaats van het lege museum.”
Musketier legt aan Nienke en de andere kinderen uit hoe de musket werkt.

Nienke is gek op kastelen. We bezochten dus ook het nagebouwde kasteel in het museum en beleefden de avonturen van ridder Roderick en jonkvrouw Mathilde mee. Hoe wordt je ridder en hoe staat de hoofdtooi van jonkvrouw Mathilde? Op de tentoonstelling kon je niet alleen veel dingen zien, je kon er ook veel doen. We vielen trouwens helemaal met onze neus in de boter. Tijdens de zomervakantie kunnen kinderen in het museum een reis door de tijd maken.
Nienke voelt ook even hoe zwaar de musket is.

De vrijdag staat in het teken van de musketiers. Een heuse musketier nam ons en andere kinderen mee naar de tijd van de 80-jarige oorlog. Hij demonstreerde hoe een musket werkt en leerde de kinderen waar spreekwoorden zoals “Hij ruikt lont”en “De plaat poetsen” vandaan komen. Voor Nienke was dit wellicht iets te ‘proppievol’, maar ze mocht de musket aanraken en vragen stellen aan de jongeman. Ook de Walt Disney film ‘De drie musketiers’ draaide er met Donald Duck, Mickey Mouse en Goofy in de hoofdrollen. We genoten allebei van de spannende avonturen.
Je bent niet in Delft geweest als je geen ijs hebt gegeten bij IJssalon Bokhoven.

Daarna nog even naar Bokhoven. Want je bent niet in Delft geweest als je daar geen ijs hebt gegeten. Toen we aan het eind van de middag thuis kwamen was oma al lang en breed thuis.
Maar voor Nienke was de dag nog niet voorbij. Na de maaltijd wandelde ze met oma naar het nieuwe winkelcentrum. Toen ze daarna naar bed ging, sliep ze vrijwel meteen als een blok.

Geen opmerkingen: