maandag 11 juli 2005


Haags afscheid van North Sea Jazz Festival


Oscar Peterson.Den Haag – Dit weekend was het Nederlands Congres Centrum in Den Haag weer even drie dagen het Mekka van de Jazz, Soul en Funk liefhebbers. Deze dertigste editie van het wereldberoemde festival was bovendien de laatste in de Hofstad. Volgend jaar begroet Rotterdam de jazzadepten binnen hun stadsgrenzen. Dat gaf aan het begrip blues dit jaar een extra kleur. Sander en ik zaten, stonden en zweten tussen de 70.000 mensen die het festival bezochten. De concerten lopen min of meer tegelijk op vijftien podia. Dat betekent kiezen. Maar dat is lastig met namen zoals: Oscar Peterson Quartet, Dianne Reeves, Dizzy Gillespie All Star Big Band, Chick Corea Touchstone, Roy Haynes, Michel Camilo, Charlie Parker Legacy Band met Johnny Griffin, Roy Hardgrove, Benny Golson, John Engels en Bolla Gabor, Steps Ahead, Candy Dulfer Band met Sheila E., Joss Stone, Maceo Parker, Mose Allison, Dutch Swing College Band, Randy Weston Quintet, Dave Holland, David Sanbord, Robert Cray, Al Green, Bobby McFerrin, Ibrahim Ferrer, Chaka Khan, McCoy Tyner, Jamie Cullum, Katie Melua, Brad Mehldau, Afro-Cuban All Stars en nog veel meer.

Er kwamen 70.000 mensen naar het North Sea Jazz.

Ik zal de lijst niet langer maken. Er kwamen 1200 artiesten naar het North Sea Jazz Festival. Op het festival moet je kiezen en dat levert soms het kiezen-is-verliezen-gevoel. Sander en ik maakten de volgende keus. We begonnen met het concert van de legendarische Canadese pianist Oscar Peterson. Dat muziek je jong houdt bewees de 79-jarige klavierleeuw ook nu weer eens. Ik was zeer onder de indruk van zijn ballads Ooit stond hij er om bekend dat hij in acht maten zoveel mogelijk noten probeerde te stoppen. Nu zoekt hij meer de verdieping en maakte daarmee op het publiek grote indruk.

Candy Dulfer en Sheila E.

Vervolgens zochten we een plekje in de Van Goghzaal om daar te luisteren naar jazzpianist en zanger Mose Allison. In de jaren zestig van de vorige eeuw werkte hij samen met Stan Getz, Al Cohn, Zoot Sims en Gerry Mulligan. De in de Mississippi Delta geboren blanke pianist staat bekend om zijn humorvolle, van levenslessen voorziene teksten. Hij heeft een opvallende manier van spelen waarin zowel elementen uit de klassieke muziek (Bartok, Ives, Hindemith) en de blues uit zijn geboortestreek verwerkt zitten. We gingen twee nummers voor het einde weg om in de Statenhal tussen de duizenden fans te genieten van de funky jazzsaxofoniste Candy Dulfer en haar band.

Chick Corea en Touchstone op het North Sea Jazz festival 2005.

Candy maakte ook een tournee mee met de popster Prince. In haar band spelen enkele maatjes uit de Prince band mee. Het zijn John Blackwell (drums) en Chance Howard (Keys/Vocals). Het werd dus een swingende reünie, zeker toen de Prince percussioniste Sheila E. zich ook nog bij de band voegde. Het publiek ging uit het dak. Daarna konden we in de Statenhal blijven om te luisteren naar de jeugdige souldiva Joss Stone. Hoewel Joss nog niet eens volwassen is, kan haar stem zich al wel meten met vrouwen zoals Aretha Franklin. Ook hier werd het publiek uitzinnig enthousiast. We bleven maar enkele nummers. Nadat we ons door transpiratie veroorzaakte vochtverlies weer hadden aangevuld met een drankje van sponsor Grolsch gingen wij naar zangeres Leela James. Deze zangeres uit Los Angeles brengt een mengeling van rhythm & blues, funk en gospel. Hele krachtige rauwe muziek. In gedachten zie je daar op de houten veranda waarop zijn in haar jeugd op hete zomerdagen zong.

Charlie Parker Legacy band op het North Sea Jazz festival 2005.

We zouden ons bezoek aan de North Sea Jazz besluiten met Chick Corea and Touchstone. Pianist, componist en bandleider Corea heeft zoveel verschillende speelstijlen dat het moeilijk is om hem te omschrijven. Met zijn huidige kwintet speelt een mengeling van Latin, Bob, Fusion en Free. Het was een adembenemende ervaring. Chick Corea werd toch niet het laatste concert. We brachten nog een bezoekje aan soulzanger Jaguar Wright. Het concert van de Charlie Parker Legacy band zou al om even voor middernacht afgelopen zijn. Maar als jazzmuzikanten eenmaal aan het jammen slaan, weten ze niet van ophouden. Om twee uur ’s nachts zaten we daar nog te luisteren naar de 30th Anniversary Bebob Session. Een prachtig einde van het laatste North Sea Jazzfestival in Den Haag.

Geen opmerkingen: