zaterdag 31 juli 2004


Enorm leven en bijna sterven


Illinois Jacquet.Delft – Vorige week donderdag is de Amerikaanse saxofonist Illinois Jacquet op 81-jarige leeftijd overleden aan een hartaanval. Jacquet speelde met alle grote namen uit de jazzwereld, onder wie Louis Armstrong, Lionel Hampton, Count Basie, Nat King Cole, Dizzy Gillespie, Charlie Parker, Ella Fitzgerald en Miles Davis.
In gedachte zie ik lezers van ODD knikken.
"Het zal wel, ik ken er niet een van. Inclusief deze meneer Jacquet zelf", hoor ik jullie tegen het scherm mompelen. Toch hebben jullie hem waarschijnlijk allemaal gezien toen hij met de toenmalige Amerikaanse president en amateur-saxofonist Bill Clinton de C-Jam Blues speelde op diens verkiezingsfeest.
In 1997 was hij een van de sterren op het North Sea Jazz Festival. Hij had een zeer eigen stijl. Soms rauw en dan weer teder strelend.

Illinois Jacquet samen met Bill Clinton.Simon Carmiggelt schreef in 1954 na een concert in het Amsterdamse Concertgebouw:

”Men stookt een groot vuur. Men tracht een enorme driftbui door een heel dun rietje te persen. Men zweet zichtbaar, men is enorm in leven en men sterft bijna”.



Geen opmerkingen: