dinsdag 27 juli 2004


Goudvissenkom taboe in Monza


Goudvis zwemt rechtdoor. Zo hoort dat. Een goudvis heeft een geheugen van twee seconden. Hij moet dus minimaal twee seconden rechtdoor kunnen zwemmen. Anders wordt het lieve beestje helemaal krankjorumMonza – De gemeenteraad van de Noord-Italiaanse stad Monza, bekend van de Formule 1 races, heeft een verordening vastgesteld over de manier waarop haar inwoners met dieren moeten omgaan. Zo is het houden van een goudvis in een vissenkom voortaan verboden. Een rechthoekig aquarium is nog wel toegestaan.
"Een vis heeft in een kom een vervormd beeld van de werkelijkheid en lijdt daar onder. Bovendien heeft een kom geen filter en is er geen goede zuurstofregeling", legt Giampietro Mosca van de gemeente Monza uit. Hij kijkt er heel serieus bij.
"Het verhaal over de goudvissen gaat heel Italië rond. Het lijkt niet erg belangrijk en de mensen moeten er blijkbaar nogal om lachen. Het heeft echter ook opvoedkundige waarde, in het bijzonder voor de jeugd," houdt Mosca ons voor.
”De gemeenlijke verordening heeft een duidelijke boodschap over hoe je huisdieren moet behandelen," verklaart Mosca verder. Andere Italiaanse steden hebben, sinds de invoering van een nationale wet in 1991, ook een gemeentelijke verordening over huisdieren aangenomen. Maar de passage over de goudvis in Monza is uniek voor Italië. Het gemeentereglement bant ook de verkoop van gekleurde kuikentjes op kermissen en het weggeven van dieren bij loterijen en wedstrijden.



Geen opmerkingen: