zondag 12 april 2009

Ontmoeting der Oldtimers

Portsmouth – De meeste bezoekers van Portmouth komen naar het schiereiland waarop de stad ligt voor oude glorie. Wij kwamen voor oude vriendschappen. De stad was ooit een belangrijke en bruisende marinestad. Nu is dat alles voorbij. Het enige dat hier nog bruist is de maritieme geschiedenis van Engeland. Als bewijs daarvan liggen hier enkele historische schepen. De Mary Rose, het vlaggeschip van Hendrik VIII, dat in 1545 al tijdens zijn eerste reis kapseisde, is hier te bewonderen. Het kwam pas in 1982 weer boven water. Veel meer dan de scheepsromp is overigens niet te bezichtigen. We sloegen het nu over, want we bezochten het schip al in 1983.
Frans bij een oldtimer. FOTO:CORIEN

Verder ligt hier ook HMS Victory, het Engelse vlaggeschip waarop admiraal Nelson sneuvelde. Ook dat bezochten we al eens, maar we hebben de oude glorie ook nu weer aanschouwd. Ook het 19de eeuwse pantserschip HMS Warrior is hier te vinden. Het ligt bij het Royal Navy Museum. Dat net als het D-Day Museum gewijd is aan de militaire geschiedenis. Ik merkte het al in het begin op, naar Portmouth reis je voor oude glorie.
Corien bij een oldtimer.

Men houdt het graag in stand. De man die ons begroette bij het betreden van het haventerrein leek zo te zijn weggestapt uit een van de boeken van Charles Dickens. Ook de schrijver behoort tot de oude glorie van Portsmouth. De beroemde auteur werd in 1812 hier geboren. Hij is niet de enige schrijver die verbonden is met de stad. Arthur Conan Doyle werkte hier acht jaar als arts. Hij schreef hier ‘A Study in Scarlet’, zijn eerste Sherlock Holmes roman. Hoe meer ik er over nadenk, hoe meer ik tot de conclusie kom dat Portsmouth een stad is voor oldtimers.

Geen opmerkingen: