donderdag 23 april 2009

Koetsiertje verdwijnt definitief


Delft - Ten behoeve van de vervanging van het spoorwegviaduct door een 2,3 km lange spoortunnel zullen heel wat woningen en bedrijfspanden verdwijnen in het gebied rondom het Delftse station. Een van die panden is dit gebouw op de hoek van de Van Leeuwenhoeksingel en de Houttuinen. Tot 1976 stond het pand bekend onder de naam: Café Guldewater. In dat jaar kreeg het café een nieuwe naam: ’t Koetsiertje. Het was onder deze naam dat de Delftse uitspanning criminele geschiedenis schreef.

café ’t Koetsiertje stond hier op de hoek van de Van Leeuwenhoeksingel en de Houttuinen.

Op de dinsdagavond na Pasen, 5 april 1983, schoot de toen 27-jarige Cevdet Yilmaz zes bezoekers in het café dood. Vier anderen - onder wie de kastelein - raakten gewond, maar overleefden het bloedige misdrijf. Drie van de vijf doden behoorden tot één familie. In de dagen die volgden was heel Nederland in de ban van de gruwelijke moordpartij in het café. De gemeentepolitie van Delft begon aan een zaak die tot dan toe uniek was in de criminele geschiedenis van ons land. Nooit eerder kwamen zoveel onschuldige slachtoffers om bij een ruzie in een café. De recherche van de politie in Delft kon de dader al snel aanhouden. Hij bleek van Turkse komaf. De Turkse gemeenschap nam onmiddellijk duidelijk afstand van deze moorden. Toch voedde het de sluimerende vreemdelingenhaat stevig. Als in 2020 het project Spoorzone zal zijn voltooid, zal niets meer herinneren aan de plek waar ooit een zesvoudige moord plaats vond. Alleen in de herinnering van de nabestaanden zullen de gebeurtenissen van de dag na Pasen 1983 nooit meer verdwijnen, naar ik vrees.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

En in de herinnering van de mongool die dit artikel heeft geschreven natuurlijk.

Anoniem zei

Mongol bedoel je jongûh!!!

Tjeerd zei

Ik denk dat de anonieme man of vrouw die reageert gewoon Mongool bedoelt. En dan niet een vertegenwoordiger van de etnische groep die is ontstaan in Mongolië en delen van Rusland en China. Hij of zij zal ook wel niet iemand bedoelen met een chromosomale afwijking waardoor, onder meer, het gelaat een oppervlakkige gelijkenis krijgt met die van het Mongoolse ras. Wat deftiger het Syndroom van Down heet. Nee, de anonieme man of vrouw zal wel uitsluitend de bedoeling hebben om de schrijver van het artikel te beledigen.

Unknown zei

Idd i love it'!!😋😋