dinsdag 7 april 2009

Feit of fictie

Winchester – Heeft koning Arthur nu echt bestaan of berusten de verhalen over hem niet op feiten, maar op verzinsels. In the Great Hall in Winchester hangt aan een van de muren de legendarisch round table. Hoe komt dat tafelblad daar aan de muur en is het echt van koning Arthur geweest. De hal dateert niet uit de tijd van koning Arthur.
In the Great Hall in Winchester hangt aan de westelijke wand de legendarisch round table.

De hal is het enige dat is overgebleven van het slot dat Willem de Veroveraar liet bouwen. Het werd in 1296 vergroot door Hendrik III. De hal maakte, met de zuilen van Purbeck marmer, wel indruk op Corien & mij. Het is een van de grootste en mooiste middeleeuwse ruimten van Engeland. Hier werd in vroeger tijden de zittingen van het parlement gehouden en is ook het proces tegen Sir Walter Raleigh gevoerd.
De Great Hall is een van de grootste en mooiste middeleeuwse ruimten van Engeland.

Maar terug naar het verhaal over koning Arthur. Volgens een medewerker van de gemeente Winchester die in de hal dienst deed, berust de figuur van Koning Arthur tot op zekere hoogte wel op feiten. Arthur was waarschijnlijk een Romeins-Engelse hoofdman die het Engelse verzet tegen de Saksische invasie in de zesde eeuw aanvoerde. Iedereen kent natuurlijk het verhaal over de manier waarop hij koning werd; hij trok het zwaard Excalibur uit een rots. De ronde tafel die nu tegen een wand hangt, komt zeker niet uit zijn tijd. De tafel uit 1340. Hij is gemaakt voor Edward III. De beschildering van het tafelblad werd gemaakt in opdracht van Hendrik VIII ter opluistering van een staatsbanket ter ere van Keizer Karel V. Maar feiten of fictie, het blijft een mooi verhaal.

Geen opmerkingen: