dinsdag 14 april 2009

“….en hij sprak goed”


Guildford – De cottage waar wij vorige week verbleven, staat in het kleine dorpje Wormley vlak bij de plaats Guildford in Surrey. Het stadje is om een aantal redenen bekend. Jullie herinneren je vast nog wel geschiedenis rond de ‘Guildford Four’. Op 5 oktober 1974 pleegde de IRA bomaanslagen op twee pubs in het stadje. Men wilde soldaten treffen, maar doodde vijf burgers. De vier mensen die als verdachten hiervoor werden gearresteerd, zaten vijftien jaar onschuldig in de gevangenis.
De kathedraal van Guildford.

Guildford is ook bekend vanwege de kathedraal. Het is de moederkerk van het bisdom Guildford en naar men zegt de enige Anglicaanse kathedraal die nieuw werd gebouwd na de reformatie. De bouw van de kathedraal begon in 1936. Tussen 1939 en 1952 lagen de bouwwerkzaamheden stil ten gevolge van de Tweede Wereld Oorlog en de latere financiële gevolgen daarvan. De bouw kwam ook daarna door gebrek aan geld maar aarzelend op gang. De kathedraal werd pas op 17 mei 1961 ingewijd.
Een gebrandschilderd raam in de kathedraal van Guildford.

Corien & ik waren hier al eerder, met groepen bezoekers uit Delft tijdens de jaren van de uitwisseling. Op Goede Vrijdag wandelden we nu weer door de kerk. Door de lichte pilaren van Somerset limestone en de witte marmeren vloer van de kerk lijkt het geheel te worden gevuld met licht. Een moderne gebouw waarin toch gebruik is gemaakt van traditionele ornamenten. Een mooi voorbeeld daarvan is de engel boven op de toren. Die is niet alleen een religieus symbool, maar ook een gsm-mast voor T-Mobile. De kerk staat kennelijk open voor commerciële invloeden.
 En terstond werden zijn oren geopend en de band van zijn tong werd los en hij sprak goed.

Dat merkte ik ook bij de gebrandschilderde ramen. Ik bekeek ze en zag bij het bovenste linker raam een verwijzing naar Markus 7:35. Die tekst zegt in zijn geheel: “En terstond werden zijn oren geopend en de band van zijn tong werd los en hij sprak goed.” Het laatste stukje van die tekst staat in het Engels onder de schildering. Ik kon een glimlach niet onderdrukken toen ik zag dat dit raam was aangeboden door ‘Speech and Language Therapists’. De Anglicaanse kerk staat open voor vernieuwing, dat is duidelijk.

Geen opmerkingen: