vrijdag 30 januari 2009

Proefreis

Grieff – Je hebt geen excuus nodig om te reizen, maar er zijn heel wat goeden redenen te bedenken om regelmatig naar Schotland te gaan. Het land waar de jongens een kilt en de meisjes een rok dragen. Tenminste in het VVV-kantoor en op evenementen. Het is een land met een overweldigende natuur met prachtige heuvels, bergen en meren. En dan hebben ze ook nog whisky. Het land heeft sinds het einde van de vorige eeuw een autonoom parlement en regering, maar de trotse natie kent ook een indrukwekkende geschiedenis binnen het Verenigd Koningrijk.
Grieff is een alleraardigst plaatsje.

In 2006 maakten Ad en ik een tocht door het land waarbij we heel wat whiskydistilleerderijen bezochten. In het kleine plaatsje Grieff overnachtten we in het Glenearn House bij John en lillian Champion*. Op weg naar Grieff reden we door de schitterende Schotse Highlands waar meer schapen lijken te wonen dan mensen. Onze tocht naar dit plaatsje in de Schotse heuvels had niets te maken met Grieff zelf. Hoewel het een alleraardigste plaatsje is. We vonden er een uitstekend Indiaas restaurant en ook het schotse ontbijt in Glenearn House was perfect, maar er was toch een andere reden om deze tocht te maken.
Vaten met Glenturret.

We wilden een bezoek brengen aan de Glenturret distilleerderij. De eerste whisky werd hier al in 1717 gemaakt en in 1775 werd hier Glenturret gevestigd dat daarmee de oudste Higland malt scotch whiskydistilleerderij is. Wel als dat geen goede reden is om de rit te maken dan weet ik het niet. Bovendien komt van deze distilleerderij ook de ‘Famous Grouse’. We namen deel aan de rondleidingen die hier onder de naam “Famous Grouse Experience” worden gegeven en kwamen alles te weten over het stoken en blenden van whisky.
Je krijgt natuurlijk wel dorst van zo’n bezoek.

Tot slot van de rondleiding bezochten we een speciale 3-dimensionale presentatie. In 2010 maken Ad en ik de reis door Schotland af. Want er is nog veel meer te zien en te proeven. Zin om mee te gaan op een proefreis?
*Inmiddels heeft Glenearn House een nieuwe eigenaar. Yannick and Shari Grospellier heten je nu welkom.

Geen opmerkingen: