donderdag 22 januari 2009

Fontys Jazz Choir zit in finale 'Korenslag'


Helmond – Het Helmondse popkoor Kolok en het Fontys Jazz Choir uit Tilburg treffen elkaar weer in de finale van het EO-programma Korenslag. Het koor van Fontysstudenten is dankzij een 'wildcard' van de professionele jury zo ver gekomen. De beide koren troffen elkaar al twee keer eerder. De eerste keer wonnen de Tilburgers en kreeg Kolok dankzij de stemmen van het publiek een tweede kans. De tweede keer koos het publiek een winnaar. Dat werden toen de Helmondse popzangers en -zangeressen. Het Fontys Jazz Choir werd door de jury uit de vier ‘verliezers’ gekozen. Het derde koor dat in de finale staat is het Utrechtse koor Pop-up.

Toen Henny Huisman kwam vertellen dat ze wildcard hadden gekregen, gingen de flessen weer open.

Het koor van Fontysstudenten staat onder leiding van dirigent Hans van den Brand, docent muziek aan het Fontys Conservatorium in Tilburg. Het Fontys Jazz Choir bestaat uit 12 studenten van de faculteit der kunsten van de Fontys Hogescholen in Tilburg. Het koor specialiseert zich vooral in vocale meerstemmige jazz, maar zingt ook pop, gospel en fusion. Om deel uit te maken van het jazzkoor moet je ingeschreven zijn als student. Op het moment dat een koorlid afstudeert, verdwijnt hij of zij automatisch uit het koor.
Ik hoorde na de uitzendingen nogal wat kritiek op de deelname van dit koor. Men vindt het een professioneel koor omdat het uit conservatoriumstudenten bestaat. Daar denken de koorleden zelf anders over: “We zijn niet opgeleid tot professioneel koor. We hebben natuurlijk wel iets meer achtergrond, maar wij repeteren ook maar anderhalf uur per week."
De Korenslagfinale is a.s. zaterdag en begint om 19.55 uur op Nederland 2.

Geen opmerkingen: