donderdag 8 januari 2009

Dat stemt tot nadenken


Londen _ Door de straten van Londen rijden bussen met de leus ‘There is probably no God. Stop worrying and enjoy your life“.(“Waarschijnlijk bestaat God niet. Dus stop met je zorgen te maken en geniet van het leven”). De atheïstische posters zijn het idee van de British Humanist Association (BHA) en wordt ondersteund door de prominente atheïst Professor Richard Dawkins. Er rijden nu ongeveer dertig bussen in de Britse hoofdstad en ook in andere Europese steden zijn de bussen inmiddels gezien. Zo staat er op bussen in Barcelona ‘Probablemente Dios no existe. Deja de preocuparte y disfruta la vida’.

 Waarschijnlijk bestaat God niet. Dus stop met je zorgen te maken en geniet van het leven.

De campagne is het antwoord van de Britse comedyschrijfster Ariane Sherine, die zich ergerde aan een verschillende christelijke busadvertenties waarop te lezen staat dat niet-christenen in de hel zullen branden.
Professor Dawkins, auteur van The God Delusion, reageerde meteen op de leus. Hij zegt: "Religie heeft een voorkeurspositie - automatische belastingvoordelen, onverdiend respect, het recht niet te worden beledigd en het recht kinderen te mogen hersenspoelen, zelfs op de bussen. Deze campagne om alternatieve slogans op de Londense bussen te zetten zal mensen aan het denken zetten - en denken is het ergste wat religie kan overkomen."
Ik vind het opmerkelijk dat de campagne een slag om de arm lijkt te houden. De tekst zegt namelijk niet dat God niet bestaat, maar dat Hij waarschijnlijk niet bestaat. Dat stemt tot nadenken.

Geen opmerkingen: