woensdag 28 januari 2009

IJsbeer op ijsschots in de Theems

Londen – Of de ijsbeer zal uitsterven weet ik niet. Wel is het zo dat door het smelten van het ijs op de Noordpool er steeds minder jachtterrein overblijft voor de witte bewoners van dit gebied. De beren hebben moeite om aan eten te komen. Daardoor worden ze zwakker en eerder ziek. Dit bedreigt de ijsbeer in zijn voortbestaan. Omdat het smelten van de Noordpool niet meer tot staan kan worden gebracht, lijkt het er op dat de ijsbeer over enkele tientallen jaren misschien wel zal zijn uitgestorven. Ik durf het niet te voorspellen, maar het ziet er slecht uit voor de witte beer.
IJsbeer op ijsschots  in de Theems.

De Verenigde Staten plaatsen de ijsbeer onlangs ook op hun lijst van bedreigde diersoorten. Het is voor het eerst dat een diersoort op die lijst is geplaatst die zijn bestaan wordt bedreigd als gevolg van het broeikaseffect. Overigens vindt men in buurland Canada dat het nog niet zo vaart zal lopen. Daar vindt men wel dat de ijsbeer in nood is, maar dat hij het met speciale bescherming wel zal redden. Dat is goed nieuws, want naar schatting leeft ongeveer twee derde van de wereldwijde populatie van ijsberen (15.500 exemplaren) in Canada.
Het bleek echter in dit geval om De namaakbeer is een reclamestunt van het nieuwe natural history TV channel Eden. Twee kunstenaars maakten de ijsbeer op hun verzoek.

In Groot-Brittannië leven geen ijsberen. Het was dus zeer opmerkelijk dat er ijsberin met een jong op een ijsschots in de Theems werd aangetroffen. Hoewel men in de Britse hoofdstad niet meer met de ogen knippert van zo’n ontdekking. Ze hebben er ook al eens een walvis in de Theems zien zwemmen. Het bleek echter in dit geval om een namaakbeer te gaan. Het was een reclamestunt van het nieuwe natural history TV channel Eden. Twee kunstenaars maakten de ijsbeer op hun verzoek. Maandagmorgen werd het kunstwerk te water gelaten in de Theems. Ze willen er mee duidelijk maken wat de invloed van de klimaatveranderingen zijn op het leven van de ijsberen.

Geen opmerkingen: