donderdag 29 januari 2009

Christiaan Huygens in Delft op zijn plaats


Delft - De Wiskunde en Informatica Studie Vereniging Christiaan Huygens heeft gezorgd dat een standbeeld van haar naamgever is geplaatst in het Mekelpark, het nieuwe hart van de TU Delft. De Amsterdamse kunstenaar Martin Abspoel maakte het 2,7 meter hoge standbeeld van de grote geleerde. De studievereniging liet het beeld van het wiskundig genie maken ter gelegenheid van haar 50-jarig jubileum. De plaatsing had overigens nog heel wat voeten in de aarde. Eerst maakte een lid van de commissie die de plaatsing van kunstwerken in het nieuwe Mekelpark beoordeelt, bezwaar. Deze was bang dat het plein voor het faculteitsgebouw door het beeld beschadigd zou worden. Nadat die bezwaren waren weggenomen en de commissie toestemming gaf, bleek dat er ook een bouwvergunning van de gemeente Delft nodig was. Die late aanvraag is door de gemeente echter met gezwinde spoed behandeld. Ik vind de plaatsing van het beeld van de wis-, natuur-, sterrenkundige en uitvinder een heel goed initiatief van de studievereniging.

 Dit beeld van de wis-, natuur-, sterrenkundige en uitvinder Christiaan Huygens staat in het nieuwe Mekelpark van de TU Delft.

Christiaan Huygens (1629-1695) is een van de beroemdste en invloedrijkste natuurwetenschappers van de zeventiende eeuw. Hij was een van de eerste statistici en geldt als de uitvinder van het slingeruurwerk. Hij ontdekte de ringen van Saturnus en de maan Titan bij deze planeet. In de moderne natuurkunde spreekt men nog altijd van het 'beginsel van Huygens', dat de uitbreiding van het licht verklaart.
Hij genoot al bij zijn leven Europese vermaardheid. Een beeld van deze wetenschapper in kennisstad Delft is dus zeker op zijn plaats.

Geen opmerkingen: