zaterdag 24 januari 2009

Mattheüs, Marcus, Lucas en Johannes


Delft – We kennen allemaal de vier evangelistensymbolen: de mens voor Mattheüs, de leeuw voor Marcus, de os voor Lucas en de adelaar voor Johannes. Je behoeft geen kunstgeschiedenis te hebben gestudeerd om dat te weten. We vinden ze vaak terug in de architectuur van de kerken, in de glas-in-loodramen en op tal van schilderijen.

 In de hoeken zijn de vier evangelisten door middel van hun symbolen uitgebeeld. linksboven: Johannes (arend), dan Mattheüs (mens), Marcus (leeuw) en Lucas (os).

Op de foto hierboven zie je een stukje balustrade uit de kathedraal van Cividale in Lombardije, Italië. Het dateert van ca. 740 na Chr. en is in marmer gehouwen.
In de hoeken zijn de vier evangelisten door middel van hun symbolen uitgebeeld. linksboven: Johannes (arend), dan met de klok mee Mattheüs (mens), Marcus (leeuw) en Lucas (os).
In het midden zie je het kruis met daaronder twee levensbomen. Op deze manier kom je de symbolen overal tegen. Je ziet of een beeld van de evangelist of zijn symbool. Je ziet ze nooit samen. Dat is ook logisch.

Dit zijn Mattheüs, Marcus, Lucas en Johannes. .

Ik vond het daarom opmerkelijk dat ik een klein kerkje in het binnenland van Mallorca deze vier beelden tegen kwam. Door de symbolen aan de voet van het beeld weten we meteen wie het zijn. Het aureool vertelde al dat het om heiligen gaat. Door de symbolen weten we welke heiligen dat goddelijke licht uitstralen. Het zijn Mattheüs, Marcus, Lucas en Johannes.

Geen opmerkingen: