donderdag 31 januari 2008

Uitkijken bij de zebra


Delft – Deze week las ik in mijn krant dat de Nederlandse zebrapaden tot de veiligste van Europa behoren. Dat zou blijken uit de eerste resultaten van een gezamenlijk onderzoek van Europese wegenclubs. De ANWB is verbaasd over het goede resultaat voor Nederland. Volgens deze club zou de aandacht voor de veiligheid van voetgangers in ons land juist zijn weggezakt.

 Uitkijken bij de zebra.

Ik denk dat ook. Het verklaart tegelijk waarom de voetgangersoversteekplaatsen in ons land het veiligst van Europa zijn. Dat komt niet door de oplettendheid van de automobilisten. Dat is te danken aan de voetgangers zelf. Zij vertrouwen er niet op dat een bestuurder stopt voor het zebrapad en nemen het zekere voor het onzekere. Ze steken niet over als er bestuurders in de buurt zijn. Zo komt het dat in Nederland het risico zwaargewond te raken bij het oversteken op een zebra het kleinst is.
Overigens komen in ons land jaarlijks nog altijd 75 voetgangers om in het verkeer en raken 625 voetgangers zwaargewond. De komende twee jaar worden de oversteekplaatsen in grote Europese steden onder de loep genomen. Dan wordt o.a. gekeken naar de hoogte van de trottoirs, zogenoemde rateltikkers en blindegeleidelijnen bij zebrapaden.

Geen opmerkingen: