donderdag 10 januari 2008

Dat was het dan weer


Stiphout - Afgelopen zaterdagavond werd in Stiphout de nieuwe carnavalsprins bekendgemaakt. Dat was dit jaar zo vroeg, dat zelfs het traditionele ‘nieuwjaarsconcert’ van Fanfare de Vooruitgang op de daaropvolgende zondagmiddag noodgedwongen, maar eigenlijk ook wel heel logisch was omgedoopt in ‘Carnavalsconcert 2008’. Dit uiteraard met medewerking van de Stiphoutse carnavalsvereniging de Spurriezeiers. Een geweldig concert dat ik voor herhaling vatbaar vind.

Adrie kreeg een prachtige foto met inscriptie.

Het bekendmaken van Prins Carnaval 2008 heeft direct ingrijpende gevolgen voor Prins Carnaval 2007. Hij moet namelijk per direct aftreden. Prins Adrie dun Uurste met aan zijn zijde prinses Monique gaan voortaan weer gewoon door het leven als familie: Adrie & Monique. Het carnavalsleven is helaas onverbiddelijk. Er is een tijd van komen en er is een tijd van gaan en voor Adrie & Monique was de tijd van gaan nu gekomen.
Voor Adrie is dat natuurlijk niet zo ’n probleem. Hij staat in dit jubileumjaar van de Spurriezeiers als voorzitter van de vereniging nog steeds zijn mannetje. Bovendien is hij nu ook een gewaardeerd lid van het ‘Gilde van Oud-Prinsen’. Tijdens het afscheid van de vertrekkende prins, wordt deze namelijk meteen opgenomen in dat illustere gezelschap. Deze gebeurtenis wordt voor het nageslacht direct vastgelegd middels een prachtige foto met inscriptie. Zo ook voor (ex) Prins Adrie dun Uurste.
Tja, dat was het dan weer….

In de kurruf de Kurruf uit.

De aftredende prins en zijn prinses worden op traditionele wijze van het feesttoneel afgevoerd. Ze nemen plaats in een spurriemand (kurruf) en worden door een aantal gelukkig nog steeds krachtige oud-prinsen uit de zaal verwijderd. Ik vond het een enge en enigszins risicovolle onderneming. Gelukkig hadden Adrie & Monique alle vertrouwen in de ‘nieuwe’ collega’s van het gilde. De hele draagtraditie werd dan ook perfect uitgevoerd. Zowel (ex)prins Adrie den Uurste, als (ex) prinses Monique werden in de kurruf keurig het gebouw de Kurruf uitgedragen. Daarmee ruimte scheppend voor de nieuwe prins John den Uurste en prinses Monique den Twidde die dit jubileumjaar over Spurrieland in Stiphout mogen regeren.

Dat was het dan weer.

Het wordt een druk jubileumjaar. De Spurriezeiers bestaan dit jaar 44 jaar. Dat is met 4 x 11 een echt carnavalsjubileum. Daarom staan er heel wat festiviteiten op het programma dit jaar. Natuurlijk is er een heuse jubileumreceptie, een reünie, een club111, een tweetal prachtige ‘zeiveravonden’, een mooie optocht met dito feest, een echt blaosfestival en niet te vergeten een prachtige en echte boerenbruiloft. Ga er maar weer aanstaan. Het wordt druk voor Adrie, helaas voor hem niet meer als prins carnaval, maar weer als de verantwoordelijke voorzitter.

Een bijdrage van Ad

Geen opmerkingen: