dinsdag 22 januari 2008

Mijn 2007


’s-Gravenhage – Het was guur afgelopen zondagmiddag en wellicht daarom niet zo druk op de fototentoonstelling van het AD in de centrale bibliotheek in Den Haag. We waren ongeveer met een man of vijftien op de derde etage van het witte gebouw aan het Spui. Het thema van de tentoonstelling is ‘Mijn 2007’. Het is een verzameling bijzondere en persoonlijke nieuwsmomenten van de lezers van het ochtendblad.

De fototentoonstelling van het AD in de centrale bibliotheek in Den Haag.

We zagen foto’s van de storm in januari vorig jaar, de koningin op bezoek in het land, regen op de camping, dieren in het zand, in het water en op het ijs. Lezers van het AD reizen veel en fotograferen overal ter wereld. Het zijn de sporen die na een jaar in een mensenleven achterblijven. Het is duidelijk dat we steeds massaler onze levens vastleggen en anderen een blik gunnen in dat steeds maar groeiende fotoarchief. De foto’s zijn over het algemeen vrolijk en licht. Op een enkel uitzondering na. Ontroerend vond ik de foto van een fotograaf uit Doetichem. Het is een plaat van de afdrukken van blote voeten in het strandzand, waar aan het paar voeten van de overleden dochter ontbreekt. Ze wordt volgens het onderschrift jaarlijks aan het strand herdacht. Een fotograaf uit Goes zag Bokito langs razen na zijn ontsnapping en maakte een fraaie foto van de grote aap. Toch waren het lang niet allemaal opmerkelijke ‘nieuws’momenten.

De fototentoonstelling van het AD in de centrale bibliotheek in Den Haag.

Ik vond het leuk om te luisteren naar de mensen die bij mijn foto bleven staan. Ik hoorde dat iedereen er een ander verhaal bij bedenkt.
De redactie van het AD heeft een gevarieerde selectie gemaakt van tachtig foto’s. Ze hangen al sinds Kerst vorig jaar achtereenvolgens in de centrale bibliotheken van Utrecht, Den Haag, Rotterdam en Amsterdam. In Den Haag is hij nog tot 4 februari te zien. Daarna trekt de tentoonstelling weer door. Op 26 april sluit hij definitief in Amsterdam.

Geen opmerkingen: