maandag 28 januari 2008

Stiphout opnieuw authentiek


Stiphout – De Stiphoutse carnavalsvereniging ‘de Spurriezeiers’ bestaat 44 jaar. Het ligt voor de hand dat dit een moment is om terug te kijken naar in het verleden behaalde successen. Maar iedereen weet dat die geen garantie zijn voor de toekomst. Daarom kijken ze bij deze carnavalsvereniging liever vooruit. De verenigde feestvierders van Stiphout hebben overigens genoeg om op terug te kijken, maar het leuke van deze club is juist dat ze ieder jaar weer nieuwe hoogtepunten organiseren.

Boerendochter Benthe.

Het eerste hoogtepunt van dit jubileumjaar is al weer achter de rug. Corien & ik waren er bij toeval getuige van. Gisteren werd de boerenbruiloft gevierd. Een festiviteit waar ze in deze dorpse wijk van Helmond al een tijdje reikhalzend naar uitkeken. Het boerenbruidspaar heet dit keer Ans en Wim Rijkers.

Boerendochter Marotte.

Het is een carnavalsfestiviteit die in een wijk als Stiphout met zijn dorpse karakter nog steeds heel goed van de grond komt. Daar kan het grote stadscarnaval van Helmond niet tegenop. We zagen de feestvierende Spurriezeiers verkleed als boer, boerin, boerenzoon en boerendochter voorbijtrekken bij Nellie & Pieter Jan, waar we waren om de jarige Anne-Sofie te feliciteren. We hadden eerder al gezien dat kleindochter Benthe thuis was omgetoverd tot een boerendochter. Helemaal klaar voor het feest. Ze trok samen met de andere boerendochters van de Huppelmariekes langs.

Muzikale boerendochter Maartje.

In de optocht van feestvierende bruiloftgangers zagen we overigens nog veel meer familieleden voorbijtrekken. Monique liep in stemming zwart gekleed tussen de andere boerinnen. Boerendochter Marlotte was heel toepasselijk te paard en haar muzikale zus Maartje liep mee in de feestelijke fanfare. Het thema van de carnavalsoptocht die vorig jaar door Helmond trok, was 'Kei skon’. Dat thema was dit jaar ook heel goed te gebruiken voor de deze feestelijke tocht door Stiphout. Het zag er allemaal heel feestelijk uit.

kijkers Corien, Nellie en Anne-Sofie.

Grote broer Helmond mag dan naar eigen zeggen de grootste carnavalsoptocht van het zuiden hebben, in Stiphout blijken ze telken jare in staat heel authentiek uit de hoek te komen. Dat vind ik eigenlijk nog veel leuker.

Geen opmerkingen: