maandag 7 januari 2008

Stonehenge in Delft


Delft – Iedereen kent de Chinese muur, de antieke stad Petra in Jordanië, het Christusbeeld in Rio de Janeiro of Stonehenge in Engeland. Het zijn heilige plekken verspreid over de wereld. Je kunt het lijstje met gemak nog wat langer maken. Het zijn bovendien allemaal plaatsen die een vermelding kregen op de lijst van Werelderfgoed.

 Stonehenge in Engeland.

Indrukwekkende plekken. Plaatsen die inspireren. Het mystieke Stonehenge uit de prehistorie trekt dagelijks bussen vol bezoekers. Het mooiste moment om de stenen te bekijken, vind ik ’s morgens vroeg. Je ziet als je er heen wandelt de mysterieuze stenen in alle rust opdoemen in de ochtendmist. Een unieke ervaring. Toch komt Stonehenge niet voor op de ‘nieuwe’ lijst van zeven wereldwonderen die vorige jaar juli door honderd miljoen mensen via internetverkiezingen werd samengesteld. Het Colosseum in Rome haalde als enig Europees bouwwerk de 'nieuwe' lijst der zeven wereldwonderen.

Kunstwerk in de brouwersstraat in het Delftse Westerkwartier.

Een kunstenaar in Delft liet zich wel inspireren door dit karakteristieke beeld. In het Westerkwartier zag ik in de Brouwersstraat een moderne variant van het mystieke monument. Jaarlijks komen duizenden 'druïden', New Age-aanhangers en gewone belangstellenden in juni op de avond voor de langste dag van het jaar naar Stonehenge om de zonnewende mee te maken. Ik stel voor dat we in Delft voortaan bij dit kunstwerk overeenkomstig de bijeenkomsten bij de steenformaties van Stonehenge voortaan de wisseling van de seizoenen vieren. Ik zie jullie dus graag op de eerste lentedag bij het monument.

Geen opmerkingen: