vrijdag 18 januari 2008

Het gat van Delft


Delft – Vrijwel meteen nadat het filmdoek voor de 100 jaar oude bioscoop Delfia aan de Binnenwatersloot was gevallen, werd begonnen met de sloop van het markante gebouw. Amper 25 jaar geleden werd het gebouw nog geheel vernieuwd. Nu moest het verdwijnen omdat het de concurrentieslag met het nieuwe filmtheatercomplex van MustSee had verloren. Niet bepaald een voorbeeld van duurzaam bouwen.

Het gat van Delft.

Met de sloop van Delfia zijn alle bioscopen nu verdwenen uit de binnenstad. Nu die sloop helemaal is voltooid zit de Prinsenstad voorlopig opgezadeld met een fors gat aan de ingang van het centrum.
Het nieuwe MustSee filmcomplex (zeven zalen en 1345 XXL stoelen) ligt aan wat nu het cultuurplein van Delft genoemd kan worden. Behalve naar de film, kan de Delftenaar hier ook naar het theater. Bovendien ligt aan het plein ook het moderne Dok-centrum en de nieuwe studio van Stads Radio Delft. De cultuur zit dus echt dicht bij elkaar. Ik hoop dat dat leidt tot kruisbestuiving en wederzijdse inspiratie.

 grand café Phoenix in 1900.

De gesloopte bioscoop stond op dezelfde plek waar begin 1900 grand café Phoenix was gevestigd. Net als bij de vogel is het ook hier de bedoeling dat opnieuw een grand café zal verrijzen. Eind dit jaar moet het door TAK Architecten ontworpen etablissement klaar zijn.

Geen opmerkingen: