dinsdag 8 januari 2008

Ach vaderlief, toe drink niet meer


Delft – Op reis in Groot-Brittannië prikken we graag een vorkje bij een van de 676 pubs van de keten van JD Wetherspoon. Ook Nellie & Pieter Jan en Ad & Els hebben inmiddels kennis gemaakt met deze pubs in het perfide Albion. Een van de voordelen van de bekende Britse pubketen is het ontbreken van muziek. In andere pubs en eetcafés word je behalve op je consumptie ook altijd ongevraagd getrakteerd op luidde muziek. Bij Wetherspoon is dat niet zo. Hier kun je elkaar gewoon verstaan.

Corien en Nellie verlaten een pub van de keten van JD Wethersoon.

Het wordt er nu nog stiller. Het aantal jengelende en rondrennende kinderen zal ook drastisch afnemen. Bij Wetherspoon krijgt een volwassenen sinds het begin van dit jaar nog maar twee alcoholische drankjes als hij met zijn kinderen in de pub is. Dat is mooi van de pub. Op die manier voorkom je dat ouderen zich in aanwezigheid van jonge kinderen te buiten gaan aan alcohol. Toch is dat niet de reden voor deze maatregel van het management van de pubs. Ze willen simpelweg voorkomen dat de pub een kinderspeelplaats wordt. Ze willen niet dat ouders de pub als babysitter gebruiken. Het heeft niets met idealisme te maken, maar komt louter voort uit commerciële overwegingen.

Nellie & Pieter Jan genieten van een maaltijd in een pub van de keten van JD Wetherspoon.

”Veel van onze klanten komen zonder kinderen en ergeren zich aan het rondrennend grut. Als ouders hier uren met hun kinderen zitten, raken de kinderen verveeld en gaan rondrennen. Dat willen we voorkomen”, geeft een manager van de pub eerlijk toe. Dus na de harde muziek en het roken is nu, zij het op grond van andere argumenten, ook de strijd aangebonden met overmatig alcoholgebruik. De pubs van JD Wetherspoon zijn overigens uniek hierin. Andere pubs blijven gewoon doorschenken aan ouders met kleine kinderen. Overigens waren Britse pubs vroeger wel taboe voor kinderen. Nu zijn er kindermenu’s en speeltoestellen in de tuin. JD Wetherspoon gaat met de maatregel weer terug in de tijd.

Geen opmerkingen: