zaterdag 17 februari 2007

Verplaatste eiken sieraad voor de wijk


Delft – Voor de nieuwbouw van het Reinier de Graaf Gasthuis, die verrijst op het huidige bezoekersparkeerterrein, moesten bijna 150 bomen sneuvelen. Eind van deze maand begint men met het bouwrijp maken van het toekomstige bouwterrein en begin van deze maand zijn, voor dat het broedseizoen begon, de bomen gekapt.

Een eik gaat op weg naar z’n nieuwe plek.

Zes van deze bomen, vier koningslinden en twee grote eiken, zijn gespaard en kregen een plekje elders in de stad. De vier koningslinden zijn woensdag naar de Hoornse Zoom, de nieuwbouwwijk aan de Reinier de Graafweg, gebracht.

Het transport steekt de kruising met de provincialeweg over.

Ik was er donderdag getuige van dat boomspecialisten van Copijn uit Utrecht er voor zorgden dat de eiken een nieuwe plek kregen. De bomen die ruim veertig jaar op het ziekenhuisterrein stonden, verkeren in goede staat en zijn daardoor goed herplantbaar. Ik sprak met de boomspecialist die het hele project leidde. Hij vertelde me zeker te zijn dat de linden aan zullen slaan.

 De boomspecialist van Copijn snoeit de wortels nog wat.

“Het is moeilijker om een eik te verplaatsen, maar deze twee verkeren in een goede conditie. Ik geef ze daarom wel zo’n 80 tot 90 procent kans van succes”, aldus de man van Copijn. De twee eiken hebben een plekje gekregen achter het Shellstation in Poptahof. Bewoners van de wijk hadden gevraagd om aanvulling van het groen. Ik vond het vervoer van de bomen, op dezelfde gigantische plantschop waarmee ze in één keer uit de grond waren gelepeld, heel indrukwekkend om te zien.

De boom staat weer overeind.

Grote bomen zijn sfeerbepalend voor een locatie en een sieraad voor de wijk. Ik waardeer het daarom zeer dat Reinier de Graaf Gasthuis en gemeente samen de moeite nemen om deze bomen te behouden. Later deze week hing een Delftse wethouder samen met een wijkbewoner een vogelhuisje in een van de eiken. Daarmee werd niet alleen de betrokkenheid van de gemeente, maar juist ook die van de wijkbewoners zelf onderstreept.

Geen opmerkingen: